Депутатката Нонка Матова стана първата жена генерал в МВР

Народната представителка от НДСВ Нонка Матова стана първата жена генерал от МВР след като днес президентът Георги Първанов ѝ връчи пагоните. Името на Матова обаче беше единствено пропуснато в речта на държавния глава, който наблегна на заслугите на другите трима удостоени с генералско звание - директорът на Националната пожарна Кирил Войнов и на шефовете на РДВР - Благоевград и РДВР - Стара Загора Богомил Янев и Тончо Михайлов.

До този момент отличените носеха чин "полковник".

На церемонията по връчването на пагоните присъстваха вътрешният министър Георги Петканов и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Генералското звание на Кирил Войнов е признание за всички български пожарникари, за тяхната самопожертвувателност и всеотдайност, за добрите резултати на службата в последните години, заяви в речта си Първанов. Той посочи още, че удостояването с генералско звание на ръководители на регионални дирекции е добър знак за разбирането, че в битката с престъпността не трябва да се прави разделение между столица и провинция, между малки и големи градове.

Без да спомене първото генералско звание за жена в МВР, президентът каза, че от тук нататък трябва да се изчисти йерархията на званията във вътрешното министерство. Трябва ясно да се регламентират правилата при връчване на генералски пагони, за да може всяко предложение безусловно да се приема и от професионалистите и от цялото българско общество, добави той.

Първанов не уточни кое от предложенията на правителството досега са били компромисни според него.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?