Депутатката от НДСВ Гергана Грънчарова става зам. външен министър

Депутатът от НДСВ Гергана Грънчарова потвърди пред журналисти в парламента, че има предложение да стане заместник-външен министър. Тя каза, че е дала положителен отговор и че оттук нататък нещата са в ръцете на премиера Сакскобургготски.

Днес правителството увеличи броя на заместник-министрите във Външно от четири на пет. Промените в Устройствения правилник на МВнР са заради "нарастващите външнополитически ангажименти на България - българското председателство на ОССЕ, новите отговорности, свързани с пълноправното членство в НАТО и финализирането на преговорния процес с Европейския съюз". Увеличен е и щатът на министерството - от 1897 на 1936.

Според днешни публикации Грънчарова щяла да заеме мястото на зам.министър Любомир Иванов, който ще стане ръководител на българската мисия в НАТО, където в момента посланик е Емил Вълев.

Миналата седмица ОДС поиска да бъде отзован защото не е получил достъп до класифицирана информация на НАТО заради обвързаност с бившите тайни служби. Самият Вълев не опроверга обвиненията с думите, че отдавна е минало времето да се занимава с досиетата. Вълев обаче щял да остане посланик в Белгия.

Гергана Грънчарова бе номинирана от Соломон Паси за председател на комисията по външна политика, отбрана и сигурност след като Станимир Илчев стана шеф на ПГ на НДСВ, но царистите предпочетоха д-р Венко Александров.

Сега Грънчарова е член на комисиите по външна политика е евроинтеграция. Тя е докторант по право на ЕС.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?