Десетки литри домашна ракия изсипани в знак на протест срещу акциза

Над 1000 души от санданското с. Катунци излязоха във вторник да протестират срещу въвеждането на акциза върху домашната ракия. Недоволството си те изразиха с изсипване на десетки литри джибри и ракия.

В протеста се включиха представители на земеделските производители от всички общини на Пиринско. Според кмета на Катунци Георги Коцев законът за акциза върху етиловия алкохол обрича хората на глад.

Протестиращите носеха лозунги, на които пишеше “Не” на акциза”, “Не погребвайте единствения ни поминък”. Освен десетките литри ракия, в знак на несъгласие, бе изсипан и трактор с тор. Земеделците се разбраха, че ако до 9 февруари не бъдат изпълнени исканията на лозаро-винарите за отмяна на акциза, те ще се съберат на протестен митинг пред Народното събрание на 14-ти февруари.

Според новия закон за акцизите, домашната ракия се облага  от 1 януари тази година. Акцизът е от 2,20 лв. за литър, ако произведеното количество е до 30 литра. Ако количеството огнена течност е над 30 литра, акцизът вече скача на 4,40 лв. за литър. Именно това предизвика и недоволството на производителите.

Ако акцизът се запази в този размер, лозарството ще замре, смятат местните. Според тях поне два-три месеца трябва да се изчака с въвеждането на акциза, за да могат производителите да сварят ракията си от миналогодишната реколта от грозде.

Шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Димитров (БСП) заяви, че няма възможности за отмяна на директивите на Евросъюза по отношение на акциза за ракията и е несериозно това да се превръща в проблем на членството ни.

Споделяне

Още от България