Десетки язиди освободени след тригодишно робство в "Ислямска държава"

Центърът на ООН в Дохук

Тридесет и шест членове на язидското религиозно общество, сред които мъже, жени и деца, са свободни сред като три години са били в ръцете на терористичната организация, наричаща се  Ислямска държава, предаде ББС в неделя.

Доскорошните пленници са отведени в центрове на ООН в града Дохук в кюрдския Северен Иран. Не е ясно дали съвременните роби на терористичната организация са избягали или са били освободени, тъй като от ООН отказват повече информация,

ББС припомня, че т.нар. "Ислямска държава" изби и взе в робство хиляди язиди, след като превзе през 2014 г. северния град Синджар. Пешмергите си върнаха контрола над града година по-късно, но много представители на язидите останаха в плен на терористичната организация в лагери в  Северен Ирак.

Спасените сега 36 членове на малката общност са били настанени преди две нощи в центровете на ООН в Дохук, съобщиха от международната организация.

Предстои издирването на роднините им, за да влязат във връзка с тях, като на освободените ще бъде оказана медицинска и психологична помощ, както и покриване на първите им нужди.

По данни на ООТ около 1500 жени и момичета все още се намират в ръцете на "Ислямска държава", която ги ползва като сексуални робини.

От 2014 г. насам "Ислямсак държава" е под постоянен натиск и губи значителна част от завзетите в Ирак територии. Макар иракските сили да си върнаха по-голямата част от града Мосул, те все още се опитват да изтласкат групировката от Стария град.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?