Десетки загинали при нова серия атентати в Ирак

Около 30 души загинаха при серия атентати в Ирак, съобщиха световните агенции. Експлозии на коли бомби и взривни устройства, заложени на пътя, избухнаха в градове и селища в цялата страна.

Това е поредната вълна на насилие в навечерието на срещата на върха на Арабската лига
следващата седмица. Срещата в Багдад от 27 до 29 март е дебют за Ирак на регионалната сцена след изтеглянето на американските войски през декември и правителството трябва да покаже пред съседите си, че е способно да гарантира сигурността като домакин, отбелязва Ройтерс.


Най-смъртоносната атака бе в южния шиитски град Кербала, където две едновременни експлозии убиха 13 и раниха 48 души по данни на полицията. В северния град Киркук кола бомба избухна до полицейско управление и уби седем души. Ранените са поне 30.

В централен Багдад атентатор самоубиец с кола бомба уби трима и рани 21 души. Взривове избухнаха също в Байджи, Самара, Дахук, Туз Хурмато и Дулуя северно от Багдад и в Хилла и Латифия на юг от столицата.

Снощи пет бомбени атентата бяха извършени в северната провинция Дияла, североиточно от Багдад. Загинаха трима и бяха ранени над 30 души.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?