Десните избиратели не са единни и не е добра идея да бъдат обединени насила

ДСБ не искат да отидат сами на изборите на всяка цена, нито пък искат да са в коалиция на всяка цена. "Имаме принципи, които сме заявили и следваме и те са по-важни от формулата, в която ще се явим на избори". Това заяви политологът Светослав Малинов, член на ръководството на партия Демократи за силна България (ДСБ) пред Инфо радио по повод решението на НИС на СДС от вторник да преговаря за предизборна коалиция с всички, смятани за десни или дясноцентристки формации, без ДСБ.

Ние отхвърлихме като цяло този тип обединение, което се готви около СДС, добави Малинов.

През декември ДСБ отправи покана за съвместно явяване на изборите към БЗНС - НС, Демократическата партия и БСДП, като заявката е да бъде възстановена коалицията ОДС, но без участието на СДС.

СДС също посочи като преференциални коалиционни партньори БЗНС - НС и ДП, поради принадлежността им към Европейската народна партия.

Светослав Малинов посочи, че коалиционната политика е само част от облика на ДСБ. Според него останалите десни партии с действията си създават впечатление, че освен с коалиционна политика десницата не се занимава с нищо друго.

"Българските десни избиратели не са единни днес и желанието да бъдат обединени насила чрез коалиция на остаряващи лидери не е добра идея", смята Малинов.

По думите му, десният избирател няма комплексите на левия, който знае, че извън БСП няма нищо.

"В този смисъл трябва да се осигури адекватно политическо представителство на десния избирател. Това няма да стане, ако всички лидери се струпат на едно място. Напротив, ще се получи отблъскване. Най-важният урок, който българските политици би трябвало да научат след президентските избори, е че събирането на политически формации на едно място не дава като краен резултат събирането на избирателите в изборните урни", каза Светослав Малинов.

Той определи като налудничав коментара на Мира Янова от социологическата агенция МБМД за възможен политически съюз между БСП и ДСБ, защото Иван Костов е давал знаци, че това е по-добрият вариант, отколкото да се повтори мандатът на Сакскобургготски.

"Този коментар е от онзи вид налудничави идеи, които е обидно да бъдат коментирани. То не отговаря на истината и е политическа щуротия, която се надявам да си остане затворена в експертната общност. ДСБ има учредителни документи, позиции, изразени от лидери и политическо говорене, което означава, че основен приоритет на партията е недопускане на управление на БСП. Това, че ние говорим, че не трябва да се допуска втори мандат на Симеон Сакскобургготски е свързано най-вече с нашето убеждение, че той пусна БСП във властта", обясни Светослав Малинов.

Споделяне

Още от България