Детските градини отказват да приемат деца с диабет

Детските градини отказват да приемат деца с диабет

Директори на детски градини не искат да приемат деца, които са болни с диабет. За това алармираха потърпевши родители. Посрещали са ни с думите: "Напуснете детската ми градина" и "Кой ще носи отговорност за това дете", оплакаха се те.

От Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (Children-Diabetes.org) съобщиха за такова отношение в общинската детска градина "Ян Бибиян" в София, както и за други случаи в столицата и в страната.

 

В 9-о обединено детско заведение в София проблемът е "частично разрешен", като е позволено на дете с диабет да посещава градината от 8.30 до 11.30 часа, съобщи председателят на асоциацията Елисавета Котова.

 

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет ще сигнализира Комисията за защита от дискриминация. С отказа да се приемат деца болни с диабет в забавачките се нарушават правата им, смятат от организацията. Тяхното мнение е, че не е необходимо тези деца да се отделят в специализирани учебни заведения, както препоръчвали училищните власти. Достатъчно е училищното ръководство и медицинската служба да бъдат уведомени и когато е необходимо, детето да бъде наблюдавано, смята Котова.

 

Тя съобщи още и за случаи в детски клиники в София и в Пловдив, в които от майките се иска такса от 10 и 6 лв. за това, че придружават детето си при постъпването му в клиниката. Дори от майки, които кърмят и няма как да не придружават детето си в болница, се вземат такси, като срещу тях не им се осигурява легло или храна, заяви Котова. "Докога ще се изискват дарения при постъпване в някои болници?!", попита тя.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?