Девет ранени при влаков инцидент в Пловдив

Прикачваният локомотив удря композицията на международния влак София-Истанбел

Снимка: БГНЕС

Девет пътници от международния бърз влак София - Истанбул пострадаха в неделя вечерта при инцидент на жп гара Пловдив. Осем от тях са чужденци, най-тежко е пострадала българка, която е настанена в болница.

До трагедията се стига, когато около 21.40 часа дизеловият локомотив, който е трябвало да бъде прикачен към влака, се е ударил в първия вагон със скорост около 15-20 км/ч.

Причините това да се случи още не са изяснени. Грешка на машиниста и навлизане с по-висока от нужната скорост при прикачването на локомотива или техническа повреда в локомотива са най-вероятните причини за сблъсъка, съобщиха от БДЖ.

"Извършват се следствени действия от органите на МВР. Предстои да бъдат разпитани всички свидетели”, обясни Кирил Костадинов, който ръководи отдел „Безопасност” в БДЖ. Резултатите от разследването ще станат ясни до седмица

Пострадалите при удава чужди граждани са били откарани в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. По-тежко е пострадала една българка. Тя е настанена в здравното заведение със счупен нос, травма на гърдите и корема. Животът ѝ е вън от опасност.

Останалите пострадали са били прегледани и освободени. Сред тях са румънци с дете, португалец, испанец и германски граждани.

Дежурните на смяна на жп гара Пловдив съобщиха, че още снощи с автобуси са били извозени 60 чуждестранни туристи, пътуващи за Капъкуле. Вагонът, който е бил ударен, е изтеглен от гарата.

Застрахователи ще компенсират пострадалите при инцидента на гара Пловдив

"Още снощи е осигурен хотел на тези, които са имали нужда от преспиване в Пловдив. Ще бъде осигурен и транспорт за дестинацията, по която пътуват”, посочи Кирил Костадинов.

Той увери още, че всички пътници на БДЖ са застраховани. По думите му разходите и компенсациите в следствие на инцидента ще бъдат поети от застрахователя.

Тази вечер международният влак София - Истанбул ще потегли по разписание от Централна гара София.

Споделяне

Още от България