Дежурното по Гергьовден: Нашето агнешко не стига

Има вероятност българското агнешко месо да не стигне за Гергьовден и да се наложи внос, съобщи в понеделник министърът на земеделието Мирослав Найденов, като в понеделник се включи в традиционната за последните десет-петнайсет години констатация за недостига на агнешко в навечерието на пролетните празници Великден и Гергьовден.

Изпълнителният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Йордан Войнов потвърди, че българското агнешко месо не достига и че има завишено търсене от Гърция, Хърватия и Италия.

“Хубавото е, че износът е бил добър за Великден, което означава, че има валутни приходи за държавата. Това е като контратеза на коментарите на част от животновъдите, че няма какво да правят агнетата. Щом са свършили агнетата и цената е висока, значи нещата не са толкова драматични”, каза още министър Найденов. Той посочи, че българският пазар няма да остане без агнешко месо, защото има внос от Австралия и Нова Зеландия.

“Българските агнета са с най-добри вкусови показатели и затова е такова силно търсенето“, коментира Войнов.

Около 500 кг нерегламентирано агнешко месо е иззето и унищожено при проверките по Великден. Войнов добави, че в сравнение с предишни години това количеството е значително по-малко.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?