Дигата на река Лесновска край София, ще бъде готова през април

Дигата на река Лесновска край София, ще бъде готова през април

До средата на април ще приключи изграждането на лявата дига на река Лесновска, в участъка при село Долни Богров. Това съобщиха от Столична община.

Реализацията на този проект е много важна, защото така ще се предпази населението в района от наводнения. При голямото наводнение през 2005 г. около 1000 къщи пострадаха сериозно заради скъсването на дигата на река Лесновска и излизането от коритото ѝ.

Новата дига, която се изгражда от обединение "Пътища-Радиант" е три пъти по-голяма от старата. Височината ѝ е 4.5 метра, а ширината на короната на короната 3.5 метра. Дължината на участъка е 1806 метра. Стойността на проекта е 934 212 лв., с ДДС.

Заедно с дигата се изгражда и технологичен път, който да я обслужва. От бул. "Ботевградско шосе" трасето на пътя ще следва корекцията на реката по цялата дължина на участъка.

По този проект Столична община работи заедно с "Напоителни системи", които стопанисват дигата.

Важен е и проектът за изграждане на дясна дига за река Искър в район Нови Искър с дължина 773 метра. С реализиране на проекта ще се предпази от заливане психиатричната болница "Св.Иван Рилски". Нужните средства за реализацията на проекта възлизат на 842 380 лева.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?