Дикме: Сам си подадох оставката

"Оставката си я подадох сам, нито премиерът, нито Ахмед Доган са ми я искали", каза във вторник Мехмед Дикме след откриването на международното селскостопанско изложение "АГРА 2005".

Изненадващото изявление на земеделския министър дойде ден, след като той коментира пред журналисти, че оставката му никога не е стояла на дневен ред. Не се притеснявам, каза Дикме часове преди премиерът да обяви промените в кабинета, които се оказа, че засягат и него. В дните на спрягане на новия кабинет Дикме на няколко пъти заяви, че ако министър-председателят поиска напускането му, той ще стори това.

"Когато има проблем, свързан и с моето участие, редно е да си подам оставката", коментира във вторник Дикме причините за отстраняването му от кабинета. Той обвърза проблема с приватизацията на "Булгартабак", като подчерта че холдингът е "тестът за българските политици и за управляващите". Според него дружеството трябва бързо да се продаде, защото със забавянето на сделката би имало сериозни проблеми за България.

Земеделският министър каза, че не е обиден от смяната и декларира пълната си лоялност към ДПС и лично към неговия лидер Ахмед Доган, с когато по думите му са в отлични отношения.

Премиерът Симеон Сакскобургготски той нарече "свой втори баща" и подчерта, че винаги се е ползвал с пълната му подкрепа, дори когато е ставало въпрос за взимането на най-трудните и отговорни за страната решения.

"ДПС и Доган ми дадоха възможност да реализирам програмата си като министър. Не само, че не съм обиден, но и съм благодарен, че ми бе оказано доверие да бъда първият реален министър от ДПС", каза още Дикме.

"Не можахме да ускорим комасацията на земеделската земя, да прокараме националната горска стратегия в парламента и да осигурим необходимите инвестиции за поливното земеделие", отчете и неуспехите си министърът. На въпрос как ще обясни, че всичко несвършено в министерството е в ресора на сменящия го на поста заместник-министър Нихат Кабил, Дикме отговори: "Когато едно нещо не върви, то отговорността за него се поема от ръководителя".

"Няма за какво да се срамувам и политиката, която наложихме, няма алтернатива", допълни той. "Имам доблестта да изляза пред хората и обществеността с чиста съвест и открито чело", отбеляза Дикме, който се връща в парламента като депутат.

"Ще дам всичко от себе си, за да продължи политиката на правителството в този дух и на 25 април България да подпише Договора за присъединяване с ЕС", добави Дикме. Той посочи, че ще отделя повече време на политиката от сега нататък и няма да приеме нито едно предложение от която и да било институция.

"Аз се казвам Мехмед, но не съм Мехмед Ходжа, Гюнер Тахир и още повече Осман Октай. Моето място е вътре в ДПС и ще остана в движението", каза Дикме.

Споделяне

Още от България