Дипломите на абитуриентите ще се качват в Интернет

Дипломите на абитуриентите ще се качват в Интернет

До края на годината министерството на образованието и науката (МОН) ще направи електронен регистър на дипломите за средно образование. Това каза във вторник образователният министър Даниел Вълчев по време на форума "Информационни и комуникационни технологии в средното образование".

По думите му преди да бъдат раздадени на учениците, които завършват тази година средното си образование, дипломите ще бъдат сканирани и качени в Интернет. Вълчев поясни, че в регистъра няма да включва документите на предишни випуски, понеже училищата не пазят копия от тях.

Дипломите се раздават на учениците при завършване, а след това в училището остават само т.нар. ученически картон, уточни Вълчев.

Чрез справка в регистъра работодателите или университети веднага ще могат да проверят дали документът за завършено образование е легален, коментира още той.

Идеята е електронният списък да се актуализира с всеки випуск.

За да бъдат улеснени и учениците, които искат да кандидатстват в чужди висши училища, се предвижда дипломите да бъдат автоматично преведени на четири езика – английски, немски, френски и испански. При кандидатстване във висше учебни заведение в чужбина, вече няма да се налага документът да се превежда и легализира от специализирана фирма. Ако чуждестранният университет иска превод, ще е достатъчно кандидатът да копира от интернет дипломата си на съответния  език и да го подпечата в Министерството на образованието.

По време на форума Джим Найт, британски министър на училищата, заяви, че през последните десет години въвеждането на информационните технология в училищата е струвало на Лондон около 5 милиарда лири стерлинги. За сравнение у нас за последните три години МОН е похарчило между 150 и 200 млн. лева.

Споделяне

Още от България