Директорът на Кралската опера Тони Хол е новият генерален директор на ББС

Тони Хол

Директорът на Кралската опера Тони Хол ще бъде новият генерален директор на ББС, съобщи Ройтерс.

Хол е бивш директор на новините на медийната компания и ще заеме мястото на Джордж Ентуисъл, подал оставка по-рано този месец след скандал за педофилия.

От ББС коментират, че Тони Хол е правилният човек, който да застане начело на корпорацията, за да я извади от кризата и да възстанови нейната репутация.

"Тони Хол е вътрешен, а не външен човек и той познава начина на работа и поведение, които правят ББС най-добрата медийна институция в света", каза председателят на управителния съвет на медийната корпорация Лорд Патън "Последните осем седмици бяха много травмиращи за ББС, но този важен ден бележи началото на нов етап. Главното предизвикателство ще бъде да върнем доверието на публиката", смята Патън.

Ентуисъл прекара на поста едва 54 дни. Той подаде оставка след скандала, който се разгоря във Великобритания след поредното предаване на програмата "Нюзнайт" (Нощни новини), в което високопоставен политик консерватор бе неоснователно обвинен в педофилия.

Въпреки че от програмата се извиниха на политика, скандалът бе подхранен и с по-ранен случай. В края на миналата година било решено да не бъде излъчвано предаване с обвинения за сексуален тормоз от страна на диджея и ттелевизионен водещ на детска програма в БСС Джими Севил, вече покойник.

Междувременно полицейско разследване бе установило, че Севил, който в течение на десетилетия е бил влиятелна фигура в британската поп музика, може да е отговорен за 300 случая на сексуално насилие.

Тези обвинения привлякоха вниманието в цялата страна и възникнаха сериозни въпроси защо съответното журналистическо разследване на ББС е било спряно.

По това време Хелън Боудън е оглавявала новинарската служба на ББС, а Джордж Ентуисъл - телевизионните програми на корпорацията.

За разследването на този инцидент в ББС бе създадена независима комисия начело с бившия ръководител на Скай нюз Никол Полард.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?