Директорът на ОЛАФ обжалва решението на ЕК за отнемането на имунитета му

Джовани Кеслер

Директорът на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер обжалва пред Съда на ЕС решението на Европейската комисия имунитетът му да бъде свален. Това съобщи Кеслер на пресконференция при представянето на годишния доклад за дейността на службата.

Мисля, че това беше грешно решение, но може и да бъркам. Трябва да се придържаме към общностното законодателство и да бъдем отговорни пред Европейския съд. Затова се обърнах към Съда на ЕС, за да има той последната дума, както е в цивилизованите общества, уточни Кеслер, цитиран от БТА.

По неговите думи решението на ЕК от 2 март да отнеме имунитета му по искане на белгийските власти да го разпитат, може да създаде опасен прецедент. Според него, ако това решение влезе в сила, занапред служителите на ОЛАФ ще бъдат по-притеснени и ограничени при водените от тях разследвания.

Белгийските власти поискаха миналата година да разпитат Кеслер по случая "Дали". През 2013 г. еврокомисарят Джон Дали бе принуден да напусне комисията след разследване на ОЛАФ, според което той бил повлиян от представители на тютюневата промишленост.

По-късно Кеслер призна пред комисия на Европейския парламент, че разследването на ОЛАФ не е доказало по безспорен начин участието на Дали в корупция. Белгийските власти искат да разпитат Кеслер по съмнения, че е знаел за незаконно подслушване, приложено по този случай от ръководената от него служба.

Още по темата
Още от Европа

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?