ДКЕВР търси изход от кашата с разделените цени на тока

ДКЕВР търси изход от кашата с разделените цени на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) внезапно откри, че одобреният от нея начин на изчисление на сметките за ток води до по-голяма печалба за енергоразпределителните дружества и ощетява потребителите. Шефът на регулатора Константин Шушулов съобщи във вторник, че по тази повод привикал на спешна среща чешката компания CEZ, управляваща енергоразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен.

Проблемът се състои в това, че след решение на ДКЕВР от декември м.г. цената на тока е разделена на две - тарифа за разпределение и тарифа за доставка. Така се получиха стойности, които се налага да бъдат закръгляни. Цената за разпределение, определена от ДКЕВР, бе 0,04166666 лв./кВтч, което математически се закръгля на 0,042 лв./кВтч, а цената за снабдяване на битови потребители, консумирали електрическа енергия през нощта е 0,03583333 лв./кВтч, която е закръглена на 0,036 лв./кВтч. При дневната тарифа на тока - 0,080, няма нужда от закръгляне.

Приключи окончателно делото за ел.тарифите от 2003 г.

Повишението на цените на електроенергията от юли 2003 г. е законосъобразно, реши Върховният административен съд (ВАС), съобщиха във вторник от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която бе обвинена за неправомерно поскъпване с 20,61 на сто вместо планираното 15 на сто. Постановлението на петчленния състав на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, с което приключва сагата с увеличението на цените на тока.

Срещу енергийната комисия обаче се води идело за повишението на цените през 2004 г.

ВАС реши, че поскъпването през лятото на 2003 г. е 15 на сто и  е изцяло съобразено с тригодишния график за ежегодно повишаване на средната продажна цена на електрическата енергия, заложен в Енергийната стратегия на Република България.

Така при начислението на ДДС се получава повишение от 0,0004 лв., което при натрупване на големите числа води до по-високи приходи за компанията, независимо от това, че отражението в клиентските сметки е стотинки, обясниха от ДКЕВР. От там уточниха, че става въпрос за няколко хиляди лева.

При това положение обаче проблемът би трябвало да съществува и при другите две компании – EVN и Е.ON, тъй като цените на ДКЕВР за разделяне важат и за тях.

Като изход от кашата, която е забъркана с новата тарифна структура, ДКЕВР  ще предложи на CEZ два варианта.

Единият е сметките вече да се изчисляват не до третата цифра след десетичната запетая, както е сега, а до четвъртата, каза Шушулов. Тоест, цената за разпределение да стане 0,0416 лв./кВтч, а дневната тарифа за снабдяване – 0,0358 лв.

Така пак щяло да има математическо изкривяване на сметките, но то щяло да бъде още по-нищожно от сегашното, обясниха от регулатора.

Другият вариант е разликите да са за сметка на CEZ, за което от комисията си дават ясна сметка, че няма да бъде прието от компанията.

От ДКЕВР нямат конкретно виждане и как ще решат проблема с повишаването на горната граница на приходите на дружеството, която им е определена в решението за цената на тока. Заради закръглянето, сега CEZ, а вероятно и другите дружества, ще получат повече от разрешените им приходи, което автоматично означава, че би трябвало да има коригиране на цената надолу. В същото време това увеличаване на постъпленията е във връзка с решение на държавен орган.

Споделяне

Още от Бизнес