До 50 лв. глоба за хвърлена цигара на улицата

292 158 900 лева да е бюджетът на съдебната власт за 2004 г., реши днес Висшият съдебен съвет. Проектът за бюджет на съдебната власт все още не е внесен в Министерския съвет, съобщи говорителят на ВСС Светла Иванова.

Според разчетите на магистратите за органите на съдебната власт са предвидени 279 558 900 лева, а за съдебната палата в София - 12 млн. лв. За неотложни и непредвидени нужди ВСС предвижда 600 000 лева. В проектобюджета на ВСС е предвидено 60 млн. лв. да са събраните съдебни такси и 235 158 900 като субсидия от централния бюджет.

В мотивите си към проекта членовете на ВСС са посочили, че съдебната реформа не е сред правителствените приоритети на фискалната политика.

ВСС констатира, че за 2004 г. разчетите на правителството не са съобразени с разходите на съдебната система, произтичащи от промените в Закона за съдебната власт от юли т.г.

Основното различие между двата проектобюджета е в капиталовите разходи - в бюджетната прогноза на правителството те са 17,4 милиона лева, докато в проекта на ВСС - 52,2 милиона лева.

Според магистратите проектобюджетът е разчетен така, че да осигури минимално необходимите финансови, материални и кадрови ресурси за нормално функциониране на съдебните институции.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?