До края на ноември ще се подпише финансовия меморандум за Дунав мост 2

До края на ноември ще бъде подписан финансовия меморандум за строителството на Дунав мост 2, съобщи в понеделник във Видин вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев.

Той напомни, че Европейската комисия е потвърдила отпускането на 70 млн.евро за проекта по програма ИСПА. Общата стойност на обекта, която трябва да отпусне българската страна, е 230 млн.евро.

Вторият мост над река Дунав между България и Румъния при Видин - Калафат ще бъде изграден с четири платна за автомобили и една железопътна линия, допълни Василев.

По думите му, до края на тази година ще бъде изготвен и списък с потенциалните фирми, които ще кандидатстват за строителството на Дунав мост 2. До средата на 2005 г. ще бъде избран изпълнител и строежът ще започне. Очаква се да продължи 38 месеца и мостът да влезе в експлоатация в края на 2008 година.

Във Видин Василев допълни, че Европейската комисия е приела становището на българската страна да не се изчаква оценката за въздействие на околната среда на Румъния, а да се премине към избор на изпълнител. Българската екооценка вече е одобрена.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?