До седмица ясни мерките за разсрочено плащане на тока в “Столипиново”

През следващата седмица електроразпределително дружество "EVN България" ще обяви мерките за разсрочване на неплатените сметки за ток в пловдивския квартал “Столипиново”, стана ясно във вторник след среща на представители на компанията с кмета на града Иван Чомаков.

От компанията коментираха, че проблемът с доставката на електроенергия в ромския квартал е сложен и за неговото решаване са необходими усилията на всички институции.

Зам.-председателят на Управителния съвет на EVN Вернер Хейнгст не пожела да посочи какъв е размерът на старите задължения в "Столипиново".

Подобно на предишните срещи за решаване на проблема с тока в пловдивския квартал и тази не завърши с конкретен резултат. Във вторник са били обсъдени проблемите с режима на тока, плащането на старите задължения и поставянето на нови електромери в ромския квартал.

Междувременно режимът на тока в квартала продължава, въпреки че Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) определи тази практика като дискриминационна, защото поставя в неравноправно положение гражданите, които редовно си плащат сметките. Решението се обжалва в Върховния административен съд, а правозащитни организации заплашиха EVN с дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В момента системата на австрийската фирма не позволява индивидуалното отчитане на електромерите. EVN обещава да изгради нова схема за дистанционно отчитане, но все още не зная кога ще приключи инсталирането ѝ.

В сряда предстои среща между КЗД и австрийската фирма, като EVN трябва да обяснят защо не са изпълнили препоръките на комисията, които са задължителни.

Преди месец жалбоподателите от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека настояха комисията повторно да санкционира EVN, но КЗД все още не се е произнесла по случая.

Трябва първо да видим какви са мотивите на фирмите и тогава ще преценим какви мерки да предприемем, каза пред Mediapool председателят на КЗД Кемал Еюп, като уточни, че вече са получили инвестиционните планове на дружеството за Пловдив.

Все пак той призна, че антидискриминационният орган няма достатъчно правомощия да контролира нарушителите, които не се съобразяват с препоръките на КЗД. Максималната глоба, която могат да наложат при системно неизпълнение на решението, е 20 000 лева.

Жалбите в комисията продължават да растат и вероятно в бъдеще ще имаме нужда от специален отдел, който да следи изпълнението на решенията и да прави проверки на място. През следващите години обаче не се предвижда увеличаване на персонала, коментира още Еюп.

Споделяне

Още от България