Добричкият съд осъди на 1 година условно лекар, поискал подкуп

Присъда от 1 година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба от 2000 лв. постанови в петък Добричкият окръжен съд за д-р Илия Балчев, обвинен във вземане на подкуп. Бившият ординатор в многопрофилната болница за активно лечение се лишава за 1 година и от лекарски права.

Полицията залови д-р Балчев след операция със 120 лв., укрити в чорапа му. Лекарят поискал парите от родителите на 5-годишно момченце, за да извади третата му сливица. Детето страдало от анемия и ординаторът решил, че рискът, който поема, трябва да му се заплати.

В същото време здравната каса е издължила на лечебното заведение за малкия пациент 199 лв. по клинична пътека.

Окръжният прокурор Румен Георгиев заяви, че ще протестира присъдата. Той поиска лекарят да получи ефективно наказание. Д-р Илия Балчев за втори път сяда на подсъдимата скамейка, припомни обвинителят.

Преди време при операция на синосите на 14-годишно дете докторът извършил манипулация и на лявото му око, без да има необходимата компетентност за това. В резултат на интервенцията детето ослепява. Окръжният съд наложи 500 лв. парична глоба на д-р Балчев за инцидента.

Адвокатът на лекаря обяви, че ще обжалва присъдата за подкупа. Това може да стане пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.

По БТА

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?