Доган и Първанов посочени сред "виновниците" за загубата на БСП

БСП е загубила изборите основно заради негативите, натрупани по време на съвместното 4 - годишно управление с ДПС и НДСВ, заради предизборното изказване на Ахмед Доган, че той разпределя финансирането в държавата, но най-вече заради надеждите на българите за някаква промяна. Това са някои от изводите, които премиерът в оставка и лидер на БСП Сергей Станишев е посочил в политическия си доклад пред закрития партиен пленум в събота, който му гласува доверие и го остави начело на БСП, поне до конгреса през октомври.

Документът бе качен в понеделник на сайта на соцпартията – www.bsp.bg.

Станишев смята, че дори и интервюто на президента Георги Първанов в “Труд”, публикувано ден преди вота на 5 юли, в което той настоява първите партии да се разберат и бързо да съставят коалиционен кабинет, е повлияло на избирателите.

Станишев е цитирал социологически данни, според които събитията, повлияли съществено на активността, “която наистина бе необичайно и неочаквано висока, са оценени и нашите клипове, преекспонирани, широко коментирани, и т. нар. регистрация на СДС и Синята коалиция, и интервюто на президента, и дори счупеният крак на Бойко Борисов. Над всички тях по влияние обаче изпъкват публичните изяви на Ахмед Доган”.

“Желанието за победа бе причината, поради която бяхме готови да приемем всяка предложена помощ или съвет - и от политически партньори, и от президента, и от експерти. Трябва да признаем, че приемането на мажоритарния елемент се оказа наша политическа грешка, моя в това число. Изначално партията се отнесе много скептично към него. Основният мотив да приемем тази идея беше по-скоро желанието да не създаваме впечатление, че има раздори между нас и президентската институция”,  казва Станишев.

Той признава, че приетия от БСП и ДПС в този му вариант мажоритарен елемент, “в крайна сметка не постигна целите, към които се стремяхме, а наля допълнителни гласове и допълнителни мандати на партията ГЕРБ”.

Станишев дори заключава, че въпреки, че социалистите са били “смлени от яростни вълни - анти-Доган, анти-ДПС, корупция, европейски фондове, възмездие, реваншизъм”, все пак 750 хиляди души са ги подкрепили с гласа си.

Според него резултатът от вота изважда на преден план два големи въпроса пред БСП. Първият е високата възраст на поддръжниците на БСП, което създавало “усещане за обреченост, умора и непривлекателност на партията през погледа на повечето граждани, особено на младите хора и тези в активна работна възраст”.

“Вторият е, че в политическия смисъл на думата БСП е изтласкана докрай в левия ъгъл, няма влияние в центъра и поне за момента изглежда, че няма политически съюзници и партньори”.

 Затова в условията на опозиция, Станишев начертава и 5 основни задачи. Първо, БСП да е ясна и конструктивна опозиция, която да дава отпор на “популисткото” управление в парламента.

Според анализа му "най-обезпокояващото" от първите дни на новото Народно събрание е очертаващата се ос ГЕРБ - "Атака".

"През последните 12 години всички парламентарни мнозинства са били с ясна проевропейска ориентация. И си задавам въпроса докъде ще стигне атакизацията в поведението на новите управляващи?”, пита Станишев.

Втората задача пред БСП е да започне подготовката за частичните кметски избори в столицата през есента. Третата - организационното укрепване и кадрово обновление на партията, “която през последните четири години бе занемарена, трябва да възобнови предишния си ритъм и да получи нов тласък”. Четвъртата е БСП да навлезе в структурите на гражданското общество, а петата – да се “постараем да реализираме прелом в медийната политика на партията - един от вечните трудни въпроси пред БСП за последните 20 години”.

Към края на обширния си доклад, в който съвсем бегло се споменават най-големите корупционни скандали на управлението му, Станишев заявява, че “пред БСП сега има два пътя - вътрешно самоизяждане и затваряне в собствените проблеми или съдържателен дълбочинен анализ на постиженията и грешките и намиране на изход и активна позиция”.

“Аз отказвам да предложа на партията си да се "самоубие" по първия път. Ясно и категорично декларирам, че този вариант според мен е безперспективен за бъдещето на БСП. Достатъчно е да напомня еволюцията в кавички на ОДС за тези 8 години - от единен субект, през разцепления, смяна на няколко председатели, ново обединение, но с все по-ниски изборни резултати - от 800 хиляди гласа на 500 хиляди и на 280 хиляди гласа за традиционната десница”, посочва още лидерът на БСП.

Овчаров: Имахме успешен мандат, Станишев правилно получи вот на доверие

В понеделник заседава и Градският съвет на БСП – София, пред което шефът на организацията Румен Овчаров каза, че случилото се на пленума с доверието към Станишев е правилно.

Ние няма как да объркваме оценката за управленския мандат с оценката за неуспешните избори, заяви Овчаров. По думите му не бива да се отрича, че БСП е имала успешен управленски мандат. Поради тази причина, каза Овчаров, няма логика да не дадем възможност на лидера на партията да каже каква визия предлага.

Според него истинският разговор ще е на предстоящия конгрес. "Големите надежди, големите очаквания, раждат много бързи разочарования. Има ли друга политическа сила, която да е алтернатива на сегашното управление? Няма. Затова трябва да сме готови”, призова Овчаров.

Ние си поставихме задача на този конгрес да отворим нова страница в развитието на БСП. Няма как да я отворим, ако не се промени политиката, добави той.

Евродепутатът Илияна Йотова също подчерта, че управлението е било много успешно и зададе въпроса "защо, след като изпълнихме огромна част от нашите предизборни обещания, получихме този резултат"

"Нашето управление получи клеймо – клеймо на управление на корупцията, на несправянето с еврофондовете”, коментира Йотова.

Според нея е възможно БСП да се е предоверила на социологически данни или на "шесто чувство", но така или иначе разговорът за проблемите ще продължи до конгреса.

Споделяне

Още от България