Доган обещал на Симеон подкрепа за местните избори

Лидерът на ДПС Ахмед Доган обеща на НДСВ подкрепа за изборите и заяви, че местният вот е решаващ за управлението им в бъдеще.

В речта си пред Симеон Сакскобургготски и Националния съвет на партия НДСВ Доган казал, че ще бъдат заедно през есента. Коалиционният партньор се обърнал лично премиера с думите, че този вот не трябва да се подценява и от неговите резултати зависи бъдещото им управление, както и явяването им на парламентарни избори след две години.

Запитан от медиите решаващи ли са за коалиционното управление местните избори, Симеон отговори: "Това ще проличи от резултатите на изборите".

Малко по-късно, запитан от журналистите дали по места ДПС и НДСВ ще се явят заедно, Доган каза само, че очаква до две седмици резултатите от дискусията по този въпрос както в ДПС, така и в НДСВ.

"Естествено, че като партньори на някои места ще се явим заедно, но тепърва ще правим разчети и анализи къде и как да се утвърдим най-добре", уточни той.

Членът на предизборния щаб на НДСВ Антония Първанова обясни, че най-вероятно ще бъде предприета тактиката там, където ДПС има свои кандидати, хората на Сакскобургготски да ги подкрепят. И обратното - ДПС да подкрепя кандидатите на НДСВ.

На въпрос дали ще се явят заедно с ДПС на изборите Сакскобургготски обясни, че това ще зависи от конкретния регион и кандидатите. По думите му не било нужно на всяка цена жълтите да имат свой отделен кандидат във всяко селце или град, ако има по-избираем кандидат.

Днес бе преповторено, че най-вероятно НДСВ ще има собствени номинации в по-големите градове. Сакскобургготски заяви на медиите, че няма да им каже становището си дали управляващите ще излязат със своя кандидатура на кметските избори за София.

Местните избори - октомври или най-късно началото на ноември

Централният предизборен щаб днес е предложил на управляващите четири примерни дати за изборите - 12, 19 и 26 октомври или най-късно 2 ноември.

На въпрос за финансирането, председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов посочи, че жълтите все още се надяват да бъде сключено споразумение и с "Оборище" и Партията на жените и по този начин да бъде разрешен проблемът с държавната субсидия и със средствата за кампанията и безплатното време по телевизията по време на кампанията.

Преди няколко месеца "Оборище" реши, че ще се яви без НДСВ на изборите.

БСП не е забранена за коалиране по места, засега

На днешния Национален съвет ръководството на партията одобри правилата и графика за издигане на кандидати.

Въпреки очакванията, заявени след първото заседание на Централния предизборен щаб, днес той не даде политическа рамка за коалиране по места. На този етап няма каквато и да е забрана, съобщи председателят на щаба и министър на регионалното развитие Валентин Церовски.Той обаче добави, че след като НДСВ се е позиционирало в дясноцентристкото пространство като либерална формация, било естествено приоритетни да бъдат коалиционните преговори с формации от тази част на политическата скала. Със сигурност НДСВ няма да се коалира с ултралеви формации.

"На днешния инструктаж не беше дадена политическа рамка, която да ограничава нашите симпатизанти и структури по места. Истината обаче е, че в процеса на водене на предизборната кампания ще се изчистят коалиционните взаимоотношения и е много вероятно да се идентифицира политически опонент - ако той е БСП, то вероятно с нея като партия няма да има политически споразумения", заяви още той.

Активисти на ДПС и лидери на БСП вече обявиха, че водят преговори за съвместно участие в местните избори.

Кметовете на НДСВ - мениджъри

В речта си пред форума Сакскобургготски заяви, че европейската управленска политика на мнозинството трябва да бъде пренесена и на местно равнище и предвид усвояването на средства от еврофондовете, трябва да номинират и подкрепят кандидати, които имат качествата на добри мениджъри. По думите на премиера те трябвало да бъдат "компетентни и предприемчиви, честни и почтени, уважавани и готови да работят за просперитета на страната".

Имената на кандидатите - мениджъри ще станат ясни едва на 1 август.

През юни и юли ще тече инструктаж по медийно поведение на кандидатите, номинирани до този момент от местните структури, както и на общинските, областните координатори и пресаташетата.

Кандидат-кметове от НДСВ могат да номинират както координаторите и депутатите, така и неправителствените и браншовите организации.

Още от България