Доган: При удар срещу Ирак да спрем до логистичната помощ

За България е най-добре да остане на равнище логистична помощ и други периферни действия при евентуална операция срещу Ирак, заяви пред медиите лидерът на ДПС Ахмед Доган днес.

Той специално наблегна, че управляващите не трябва да обявяват готовност за конкретна помощ, преди към тях да е отправено конкретно искане. В политиката, да изпревариш едно искане, може да струва много скъпо от гледна точка на националната сигурност, заяви лидерът на ДПС. Всяко изпреварване може да ни коства най-малкото неприятности, добави Доган.

Ние сме страна, която не трябва да избърза в стремежа си да изпреварва нещата и да се правим на ориентирани повече, отколкото сме, добави той.

Според лидера на ДПС, България се намира в деликатна ситуация като член на две семейства - НАТО и ЕС и често критериите за оформянето на българската позиция няма да си пасват. Това са нови реалности, които българският политик тепърва трябва да усвоява, добави Доган. Той добави, че България трябва да действа като лоялен член и на двете семейства. Според Доган, действията на страната в Съвета за сигурност на ООН "общо взето" са такива.

Запитан за конкретната позиция на ДПС като коалиционен партньор, Доган отговори, че движението е за това, което е в синхрон с националните интереси и с ясната роля на България в НАТО и в борбата срещу тероризма. След това обаче допълни: " За нас е много важно да знаем окончателната позиция на ЕС, който трябва да излезе с единно становище до 14 февруари".

Доган определи като положителна сегашната позиция на българското правителство да продължат да се търсят варианти за мирно решаване на въпроса.

Лидерът на ДПС прогнозира, че втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН трудно ще бъде приета.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?