"Дойче банк" и "Райфайзенбанк" ще емитират държавния заем до 360 млн. евро

"Дойче банк" и "Райфайзенб банк" ще подготвят тегленето на държавен заем до 360 млн. евро на външните пазари, съобщи "Капитал дейли" във вторник.

 

Миналата седмица правителството даде право на финансовия министър Петър Чобанов да продължи преговорите с две банки, чиито имена не бяха посочени. Тогава Чобанов индиректно потвърди, че едната финансова институция е "Дойче банк" и отказа да посочи друга с аргумента, че имената им ще станат известни при рафитификацията в парламента. Финансовият министър уточни единствено, че двете банки работят на чужди пазари.

 

В сряда се очаква правителството да вземе решение за внасяне за одобрение в Народното събрание на тегленето на заема по немското финансово законодателство.

 

Офертите на двете банки са избрани от шест-седем предложения, каза Чобанов миналата сряда след заседанието на кабинета.

 

С актуализацията на бюджета правителството получи възможност да изтегли допълнително до 1 млрд. лв. дълг, за да финансира бюджетния дефицит. Една част от средствата ще бъдат набрани с емисии държавни ценни книжа на вътрешния пазар до края на годината. Останалата част - до 700 млн. лв. ще се търси чрез външен заем. Кабинетът избра това да стане по законодателството на Германия заради малкото време, което остава до края на годината и ограниченията, които поставят лимитите по дълга.

 

Основните параметри на новия заем – срок на емисията и лихвен процент засега тънат в мъгла с аргумента, че тези неща не са публични и така било и в останалите европейски страни, според Министерството на финансите.

 

Очакванията на борсовите играчи са заемът да бъде изтеглен на траншове с различен матуритет.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?