Дойче веле спира предаванията си за България до 2014 година

До 2014 година радио Дойче веле най-вероятно ще спре предаванията си за България, както и за други страни от Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Това става ясно от съобщение на германския вестник "Кьолнер Щатанцайгер" и агенция ЕПД. Двете медии пишат за представените от генералния директор на Дойче веле Ерик Бетерман в Бон планове за основно преструктуриране на Дойче веле.

Съгласно тези планове програмите на български, полски, румънски, гръцки, албански и на езиците от бивша Югославия вече не са ориентирани към актуална информация.

Според медийни експерти тази формулировка означавала, че ефирните радиопрограми на тези езици ще бъдат спрени, а Дойче веле ще запази присъствието си в съответните страни само като информационен портал в Интернет.

До 2014 година Дойче веле трябвало да икономиса 23 милиона евро, дори ако бюджетът се запази на досегашното равнище от 273 милиона евро. Пред медиите Бетерман е казал още, че в резултат от реформите ще бъдат съкратени "трицифрено число" работни места.

В Дойче веле в момента работят 1500 души.

Споделяне

Още от България