Доказателствата срещу братята Маргини под въпрос?

Преди очакваният ключов процес срещу братята Маргини и тяхната група, в петък Софийският  апелативен съд освободи от ареста един от седмината, обвинени заедно с Маргините. Съдиите прецениха, че няма обосновано предположение, че Светлин Карагеоргиев е съпричастен към готвените опити за убийство на о.з. ген. Любен Гоцев, на близкия до ТИМ бизнесмен Никола Дамянов и разстреляния преди месец Иван Тодоров – Доктора. Седмината са обвинени още в организирането на престъпна група и незаконна притежание на оръжие.

В обвинителния акт на Софийската градска прокуратура се посочва, че братята Красимир и Николай Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов са солидарно отговорни за готвените покушения. По време на заседанието обаче съдия Теодора Стамболова обяви, че в папката доказателства пред нея няма данни Светлин Карагеоргиев да е член престъпната група, да е участвал в подготовката на тройното убийство и да има нещо с предполагаемото оръжие на несъстоялите се покушения. Единственото, което се твърди за него, е, че той е брат на друг от обвиняемите.

От прокуратурата отказаха да коментират решението на съда и как то се вписва в обвинителния акт, който солидарно обвинява седмината от групата на Маргините. Дългоочакваният обвинителен акт бе внесен в съда в четвъртък.

Светлин Карагеоргиев, който бе задържан в следствения арест в края на октомври заедно с останалите шестима обвиняеми, в петък бе освободен с възможно най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

В същото време стана ясно, че има и процедурен проблем, който може да катурне обвиненията по делото срещу Маргините. МВР и прокуратурата залагат на дадените пред съдия показания на защитения свидетел Велин Добрев.

Преди по-малко от месец прокуратурата отдели показанията на Добрев по делото срещу братя Маринови и ги приложи по образуваното ново дело срещу арестувания отделно Димитър Вучев – Демби, разследван за наркотрафик и други престъпни действия.

Докато разглеждаше промяната на мярката за неотклонение на Светлин Карагеоргиев в петък, съдът е записал в мотивите си, че е отделено не копие от протокола, а оригиналът на разпита и така той вече е доказателство само по делото “Демби” и не може да се използва в образуваното дело за групата на Маргините.

Едно доказателство не може да се използва неограничен брой пъти по различни дела, казва съдът в мотивите си.

По такъв начин ключовото доказателство срещу Маргините и останалите петима от групата за заговор за убийство не може да се използва, ако свидетелят Добрев не бъде разпитан отново пред съдия и не потвърди показанията си.

Съдът посочва още, че макар обвинението да изброява телефонни разговори между различни членове на групата, със специални разузнавателни средства не са записани съдържанията на тези разговори и така не е доказана съпричастността на тези 7 задържани лица към организираната престъпна група, което е другото основно обвинение срещу тях.

Софийският апелативен съд в петък отказа да промени мярката “арест” на Стефан Рангелов, друг обвиняем от групата на Маргините, който от 1996 г. има и друго висящо дело за убийство.

В петък Софийският градски съд съобщи, че е потвърдил постановление на Софийската градска прокуратура, с което се спира наказателното производство срещу защитения свидетел по делото срещу Маргините.

Решението на съда е взето на закрито заседание на 20 март, съобщиха от пресцентъра на съда. В постановление, подписано от заместник градския прокурор Николай Кокинов, наказателното производство срещу Велин Добрев се прекратява, тъй като той е направил пълни самопризнания срещу братята Красимир и Николай Маринови и останалите, които прокуратурата обвинява за техни съучастници в подготвянето на три ключови убийства.

Споделяне

Още по темата

Още от България