Документи на Министерството на финансите се изхвърлят с чували

Снимка: БНР

Унищожени и скъсани документи на Министерството на финансите бяха намерени в черни торби за боклук в контейнерите зад ведомството, предаде БНР.

Проверката на радиото е била провокирана от информация в социалните мрежи, че от финансовото министерство се изнасят и изхвърлят документи, като се знае, че министърът на финансите Симеон Дянков окончателно беше "отрязан" от премиера, че ще се върне на поста си.

По намерените остатъци личи, че документите са на Министерството на финансите. В един от малкото цели документи в купа пише, че заплатите на председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев и на председателя на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова са били увеличени от началото на тази година. Промяната е според член от Кодекса на труда, който гласи, че "Работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя“.

Върху документа няма лого на финансовото министерство, но той беше намерен сред купа унищожени листа. Няма и посочено конкретното увеличение на заплатите.

От друг документ се разбира, че финансовото ведомство пита директора на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов дали тече ревизионно производство в електроразпределителното дружество EVN.

В купа има и кореспонденция с министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев, която засяга допълнителни възнаграждения на служителите от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ за миналата година.

Пред Mediapool от пресслужбата на Министерството на финансите обясниха, че било рутинна практика да се унищожават административни документи и това се правело постоянно.

"Целият документооборот има ясно разписан път и няма възможност да се заличи движението му", каза още от пресслужбата.

Оттам обаче не отговориха нормално ли е цели документи да се изхвърлят в контейнерите за смет, без да бъдат унищожени по обичайния ред.

Споделяне

Още от Бизнес