Документите на ОССЕ няма да остават само на хартия, обеща българското председателство

Българското председателство на ОССЕ ще насочи вниманието си към прилагане на документите на организацията и след това към изработването на нови стратегии. Това каза министърът на външните работи Соломон Паси на пресконференция във Виена, след като днес представи в австрийската столица приоритетите на българското председателство на ОССЕ, предаде БТА.

Организацията има достатъчно документи, които остават само на хартия и които трябва да приложим на практика, добави Паси. След председателството на Съвета за сигурност на ООН България поема нова голяма отговорност като председател на ОССЕ, каза той и определи годината като важна за страната ни, за Европа и за света.

В отговор на въпрос българският първи дипломат посочи, че към момента не е реалистично да бъде променяно правилото за консенсуса в ОССЕ. Съгласно това правило решенията в организацията се взимат с консенсус, като в редки случаи на спешност или изключителни обстоятелства ОССЕ се позовава на правилото консенсус минус едно. Според Паси организацията трябва да се промени, ако иска до повиши гъвкавостта си предвид новите предизвикателства пред нея.

Помолен да коментира евентуалното провеждане на полицейски мисии на ОССЕ в Ирак и Афганистан, българският външен министър посочи, че това би било възможно при наличието на консенсус от страна на всички членки на организацията.

Последната министерска среща на ОССЕ в Маастрихт в края на миналата година приключи без приемане на съвместна декларация поради споровете с Русия, която не спази сроковете за изтеглянето на войските си от Грузия и Молдова.

Днес българският външен министър приветства мирното протичане на изборите в Грузия и изрази надежда, че новоизбраният грузински президент Саакашвили ще допринесе за стабилността в Южен Кавказ.

За проблема с Приднестровието в Молдова българският външен министър подчерта значението на намиране на формула за такова конституционно уреждане на проблема, което да отговори на очакванията на молдовците. През декември молдовският президент отказа да приеме предложеното от Москва споразумение за федерално устройство на страната, което на практика легитимираше на руското военно присъствие в самообявилата се Приденстровска република.

Във връзка с конфликта Нагорни Карабах българското председателство приветства действията на Минската група и нейните съпредседатели за продължаване на диалога между всички заинтересовани страни на всички равнища, както и дискутирането на нови идеи.

България отчита уроците от предишното председателство и ще спазва принципа на приемственост, каза още министър Паси и изрази своята благодарност за работата на холандското председателство през миналата година.

По-рано днес ЕС разпространи становището си за приоритетите на българското председателство на ОССЕ. В него се посочва, че Евросъюзът е готов да изиграе ролята си в прилагането на Стратегията на ОССЕ в сферата на сигурността, приета в Маастрихт и определена като приоритет на българското председателство.

Соломон Паси подчерта значението на тясното сътрудничество на ОССЕ с организации като ЕС и НАТО, които имат ключово значение и опит в сферата на сигурността, стабилността и демократичното развитие.

Споделяне

Още от Свят