Документите от Европарламента на български ще се пишат изцяло на кирилица

След писмо на евродепутата Ивайло Калфин до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц всички документи на парламента на български език ще се пишат изцяло на кирилица, съобщиха от офиса на евродепутата.

На 24 май Калфин изпратил писмо до Шулц, в което го информирал, че собствените имена на депутатите и названията на различни програми и инициативи се изписват само на латиница в текстовете на български. Калфин настоял имената да се транскрибират на кирилица, за да могат българските граждани по-лесно да разбират информацията за работата на парламента.

В отговора си до Ивайло Калфин председателят на Европейския парламент изтъква, че "изцяло подкрепя предложението да се промени практиката за използване на латинската азбука при използване на небългарски имена".

Мартин Шулц добавя, че администрацията на парламента вече проверява какви технически промени трябва да се направят, за да може всички имена в базата данни на Европейския парламент да бъдат изписвани и на кирилица възможно най-скоро.

Председателят на парламента пояснява, че това вероятно ще отнеме известно време, тъй като е свързано с намиране на техническо решение за изключително сложната интернет система на институцията и ще наложи съгласуване между различни служби.

Споделяне

Още от Европа