Доналд Туск посочи Тръмп като заплаха за ЕС заедно с Русия, Китай и радикалния ислям

Страните от ЕС ще бъдат напълно независими, само ако са заедно; дезинтеграцията означава зависимост от САЩ, Русия и Китай

Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като "притеснителни“ твърденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че новата позиция на Вашингтон е сред заплахите срещу ЕС, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям.

В писмо до европейските лидери преди срещата на върха в Малта на 3 февруари Туск посочи също, че ЕС трябва да предприеме "огромни стъпки", за да остане цял и трябва да се възползва от изолационизма на САЩ, за да стимулира търговията с други държави.

Бившият полски премиер казва, че след британския референдум за напускане на ЕС, общността на 28-те страни членки е изправена пред три заплахи, които поставят ЕС в по-трудна ситуация от всякога.

"Днес ние сме изправени пред три заплахи, които преди не съществуваха, или по не в такъв мащаб. Първата заплаха – външна, е свързана с новата геополитическа ситуация в света и около Европа“, казва той в своето писмо.

"Все повече, нека кажем, настъпателен Китай – особено в моретата; руската политика на агресия спрямо Украйна и нейните съседи; войни, терор и анархия в Близкия изток и Африка, радикален ислям, който играе значителна роля, както и притеснителните заявления от новата американска администрация правят нашето бъдеще много непредсказуемо“, посочи още Туск.

"Най-вече промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация, като новата администрация изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика“, пише председателят.

Втората заплаха, посочена от него, са вътрешните предизвикателства – засилването на антиевропейския национализъм.

Третата откроена от Доналд Туск заплаха е "нагласата на проевропейските елити" все повече да се поддават на популизъм, за да спечелят избиратели.

Този петък в Малта ще се проведе среща на лидерите на страните от ЕС, на която ще се обсъжда мигрантската криза.

Европейските лидери са все по-притеснени от новата администрация в Белия дом, тъй като Тръмп се отнася с презрение към ЕС, спекулира за неговия предстоящ разпад и смята НАТО за остаряла организация. Актуалният сблъсък на позиции бе по повод "мюсюлманската забрана" на Тръмп.

Доналд Туск добавя, че "страните от ЕС ще бъдат напълно независими, само ако са заедно. Единственият резултат от дезинтеграцията ще е зависимост от САЩ, Русия и Китай".

Ето защо трябва да направим настоятелни и огромни стъпки, които да променят колективните емоции и съживят стремежа към издигане на европейската интеграция на ново ниво, казва Туск.

Това включва гарантиране на европейските граници, засилване на икономиката и на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Междувременно Европа трябва да търси начини да засилване на собствената си търговия с останалия свят, дори и когато САЩ затварят границите си.

Ние трябва да използваме промяната в търговската стратегия на САЩ в полза на ЕС, като водим по-интензивни разговори със заинтересовани партньори, като в същото време защитаваме нашите интереси, посочва Туск.

Той обаче предупреждава, че връзките между САЩ и Европа са все още от съществено значение за бъдещето.

Не можем да се предадем пред тези, които искат да отслабят или отменят трансатлантическата спойка, без която световният ред и мирът нямаше да оцелеят. Ние трябва да припомним на нашите американски приятели за тяхното собствено мото: "United we stand, divided we fall", завършва Доналд Туск.

Споделяне

Още от Европа