Допълнителният труд може да надхвърля 8 часа седмично

Допълнителният труд може да бъде повече от 8 часа седмично, ако работникът е съгласен на това и се спазва междудневната и междуседмична почивка. Това одобри парламентът на заседанието си в сряда, като прие на първо и второ четене промени в Кодекса на труда, внесени от депутата от НДСВ Атанас Василев.

Отпадането на ограничението за полагане на допълнителен труд стана след като парламентът преди това гласува, че работниците и служителите ще могат да работят над 40 часа седмично при условие, че са съгласни с това и че не се нарушава установената в Кодекса на труда междудневна и междуседмична почивка.

Досега в кодекса беше записано, че максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение не може да бъде повече от 48 часа.

Депутатът от ДСБ Росица Тоткова обясни след приемането на текста, че по европейската директива не е необходимо допълнителният труд да бъде ограничаван до 8 часа седмично. Тя отбеляза, че изменението в Кодекса на труда дава възможност на заетите да работят по втори трудов договор допълнително над определените 40 часа седмично при спазване на ограниченията за почивка.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?