Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Досега не са открити забранени оръжия в Ирак

0 коментара

Главният инспектор на ООН по разоръжаването на Ирак Ханс Бликс и генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Мохамед ел Барадей вчера докладваха на закрито заседание на Съвета за сигурност хода на инспекциите и предварителния си анализа на декларацията на Багдад за наличието на забранени оръжия.

Не са открити химически или ядрени оръжия в Ирак

Преди началото на изслушването в Съвета за сигурност Ханс Бликс каза пред журналисти, че досега екипите на Комисията за мониторинг, инспекции и проверка на ООН /ЮНМОВИК/ не са намерили доказателства за забранена дейност.

Декларацията на Багдад за оръжията за масово унищожение обаче не е дала отговор на "огромен брой въпроси", заяви още ръководителят на оръжейните инспектори на ООН. В изявлението си пред Съвета той подчерта, че "липсата на доказателства не означава, че Ирак е чист и не разполага с химическо и биологическо оръжие и балистични ракети".

"Незабавният достъп в никакъв случай не е достатъчен да гарантира, че нищо не остава скрито в една голяма страна с доказана способност да избягва разкритията", обясни той, признавайки: "В този аспект досега не сме отбелязали напредък".

Бликс нарече декларацията на Ирак за оръжейните му програми "богата на обем, но бедна на информация и практически лишена от нови доказателства". Той упрекна за "неадекватна реакция" иракските власти, които не са предоставили пълен списък на учените, участвали в програмите, за да бъдат разпитани. В представения списък от около 400 експерти по химическо, биологическо оръжие и ракетни технологии липсвали имената на редица лица, интервюирани по-рано или фигуриращи в предишни иракски документи.

Ядрените експерти на ООН също досега не са открили следи от забранена дейност в Ирак, заяви на закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Мохамед ел Барадей, цитиран от Ройтерс.

"До този момент не е открито доказателство за продължаваща забранена дейност, свързана с ядрено оръжие, макар че още не са готови всички резултати от лабораторните анализи", заявил Ел Барадей според Ройтерс.

Той обясни пред Съвета за сигурност, че алуминиевите тръби, за които САЩ твърдяха, че Ирак е искал да купи използва за обогатяване уран, не са подходящи за целта. Шефът на МААЕ представи заключението си, че тръбите, като твърдеше Ирак, са предназначени за производство на ракетни двигатели на мноцевни системи да залпов огън, които не са сред забранените оръжия.

Що се отнася до съобщенията от британски и американски разузнавателни източници че от 1991 година Ирак се опитвал да внесе уран от Африка, МААЕ не е успяла да намери доказателства за това, но продължава да проучва въпроса, добави Ел Барадей.

Той каза още пред Съвета за сигурност, че неговата агенция все още търси липсващите 32 тона експлозив, който може да се използва за целите на ядрена оръжейна програма, но има и гражданско приложение. Ирак декларира през 1998 година, че разполага с 228 тона от него, но при завръщането си през ноември 2002 г. инспекторите намериха само 196 тона и установиха, че печатът, която бяха поставили през 1998 година, е счупен. Ирак обяснява, че липсващите 32 тона са били смесени със сяра за производство на 45,6 тона промишлен експлозив за циментовите заводи.

При всички 109 инспекции, извършени от експертите на МААЕ досега, Багдад "последователно е предоставял безусловен и незабавен достъп", подчерта той, но призна, че макар иракските власти да са предоставили оригинални документи на инспекторите, нито един от тях не е хвърлил светлина върху въпросите около дейността в ядрената област след 1998 година.

Ирак твърди, че изцяло е прекратил преди 1998 г. ядрената си програма, поради което не може да предостави данни за дейност.

Бликс и Ел Барадей искат повече разузнавателни данни, които да проверят

Шефовете на инспекторите на ООН Бликс и Ел Барадей призоваха членовете на Съвета за сигурност да предоставят цялата разузнавателна информация, която имат за оръжейните програми на Ирак, за да може тя да бъде проверена на място от екипите на световната организация.

САЩ съобщиха по-рано без да дават повече подробности, че вече са предоставили разузнавателна информация на инспекторите на ООН. Според наблюдатели някои от обектите, посочени от специалните служби, вече са проверени от инспекторите на ООН, но данните не са били потвърдени.

Бликс съобщи вчера, че до седмица инспекторите ще започнат да разпитват иракски учени и експерти за оръжейните програми на Багдад. Очаква се ООН да организира извежданото на учени и техните семейства извън Ирак, най-вероятно в Кипър, където те ще могат да говорят без опасения за сигурността си. Вашингтон и Лондон смятат, че най-сигурният начин да се открият скрити иракски оръжия е да се получи директна информация от иракски източник и след това инспекторите на ООН да констатират нарушението на място.

Висш иракски представител заяви вчера, по повод заключенията за непълноти в декларацията, че Багдад е готов да даде допълнителни разяснения

"Готови сме да отговаряме на отправени ни въпроси и смятаме, че повечето или всички такива въпроси могат да бъдат решени по време на етапа на мониторинг, при техническите обсъждания, които могат да се направят между двете страни", заяви генерал Хосам Мохамед Амин на пресконференция в Багдад.

Белият дом е убеден, че Ирак има забранени оръжия

След изслушванията на Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадей в ООН Белият дом отново заяви, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение.

"Ние смятаме за безспорен факт, че там има оръжия", заяви Ари Флайшър на пресконференция.

Ирак трябва да признае, че е имал оръжия за масово унищожение и че ги запазва и до днес, заяви и постоянният представител на САЩ в ООН Джон Негропонте след доклада на Бликс. Според американския представител в ООН всичко друго няма да е истинско сътрудничество и ще представлява съществено нарушение на резолюциите на ООН.

Американски дипломат посочи пред АФП, че заседанието на Съвета за сигурност на 27 януари, на което ще бъдат представени резултатите от инспекциите в Ирак, ще бъде открито. То ще бъде последвано от консултации при закрити врати на 29 януари, в които членовете на Съвета за сигурност ще изложат мнението си и ще вземат решение за по-нататъшни действия.

Решението заседанието на 27 януари да бъде открито е било взето на среща между представителите на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност, уточнил американският дипломат. Искането това заседание да бъде публично бе внесено от групата на Движението на необвързаните.

Членове на Съвета за сигурност искат продължаване на проверките

Според министър-председателя на Великобритания Тони Блеър на инспекторите на ООН по разоръжаването на Ирак трябва трябва да се даде време и пространство да си свършат работата и в този смисъл датата 27 януари за техния доклад пред Съвета за сигурност не бива да се възприема като фатален краен срок. Това заяви премиерът на сутрешното заседание на кабинета в Лондон, съобщи правителствен говорител, цитиран от Асошиейтед прес. Подобна позиция изразиха и Франция и Русия, които призоваха да се даде време на инспекторите, за могат да си свършат работата.

САЩ увеличават контингента си в Персийския залив

До 75 000 американски морски пехотинци ще бъдат разположени в Персийския залив и околните страни с оглед евентуална война срещу Ирак, съобщи генерал Джим Джоунс, цитиран от АФП.

Броят на морските пехотинци далеч надвишава досегашните съобщения за числеността на силите, които ще бъдат изпратени в района, отбелязва агенцият

Според генерал Джоунс, който говори пред Националния клуб по печата във Вашингтон, повечето от морските пехотинци, които ще бъдат изпратени, са от Първи експедиционен корпус на морската пехота. Към тях ще се присъединят и морски пехотинци от Втори експедиционен корпус.

"Общо това прави от 65 000 до 75 000 морски пехотинци", заяви генералът.

Говорител на Първи експедиционен корпус, базиран в Кеймп Пендълтън /Калифорния/ посочи единствено, че "някои подразделения" от корпуса, наброяващ 45 000 души, са получили заповед за разполагане.

Ръководители на Пентагона заявяват, че морските пехотинци ще бъдат изпратени на по-късен етап и още не са получили заповед за разполагане.

Чешкият министър на отбраната Ярослав Твърдик анулира посещението си в Косово през януари, където трябваше да посети чешко-словашкия контингент от многонационалните сили КейФОР, заради развоя на кризата около Ирак.

Твърдик уточни, че ще замине за Косово, след като чешкото правителство вземе окончателно решение за позицията си около иракската криза. Кабинетът на премиера социалдемократ Владимир Шпидла вероятно ще обсъди в началото на следващата седмицата американското искане за подкрепа от Прага при евентуална операция срещу Ирак.

В Словакия говорителят на външното министерство Борис Гандел заяви, че Братислава е готова да подкрепи Съединените щати, но засега не е получила официална молба от Вашингтон.

В същото време словашкият министър на отбраната Иван Шимко заяви, че между Вашингтон и Братислава е имало консултации, но не посочи повече подробности.

"Ако Ирак не изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, Словакия е готова да подкрепи позицията на демократичните държави начело със САЩ", каза Шимко. По думите му словашките въоръжени сили се подготвят за всякакъв развой.

Цената на нефта скочи

Най-значителното покачване на цените на нефта на световните пазари за последните три седмици бе регистрирано вчера, предаде ИТАР-ТАСС. Според агенцията това е станало след като главният оръжеен инспектор в Ирак Ханс Бликс даде знак, че не е изключено Ирак да притежава оръжия за масово унищожение.

Лондонската нефтена борса е затворила при увеличение от 99 цента на барел, като в края на деня цената е стигнала до 28,94 щатски долара. Борсата в Ню Йорк е приключила при цена 31,99 долара, а вчерашният прираст в цената в Париж е възлязъл на 1,43 долара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.