Доверието към Путин спада, но остава на "космически" висоти

Доверието към Путин спада, но остава на "космически" висоти

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е намалял с 10 процента за последната година, въпреки че онези, които искат той да бъде преизбран, са се увеличили. Това показаха социологически изследвания, цитирани от Ройтерс.

Едното от две проучвания на независимата агенция "Левада", сочи, че 73 процента от избирателите вярват на Путин - спад в сравнение с отчетените 83 процента при същата поредица изследвания година по-рано. 19 процента са посочили, че не му вярват, което е повишение в сравнение с отчетените през 2015 г. 14 процента. Социологическата агенция не дава обяснение за очевидния спад в рейтинга на Путин, който си остава "космически" по западните стандарти, отбелязва Ройтерс.

Путин извлече дивиденти от конфликтите в Украйна и Сирия, за да засили популярността си, а посланието му, че Русия отново е сила, с която всеки трябва да се съобразява на световната сцена, постигна добър отзвук сред избирателите, допълва агенцията.

Руската икономика обаче отчита сериозно забавяне, като положението ѝ се влоши от западните санкции заради украинския конфликт, а доходите на милиони руски домакинства спаднаха.

Политиците от либералната опозиция отстояват тезата, че всякакви социологически данни за Путин получават несправедливо преимущество поради факта, че държавната телевизия, от която повечето руснаци се информират за новините, отразява събитията по благоприятен за президента начин, а тях до голяма степен ги пренебрегва, отбелязва още Ройтерс.

Мнозина очакват Путин да се кандидатира на следващите избори за държавен глава през 2018 г. Ако ги спечели, това ще бъде неговият четвърти президентски мандат.

Друго проучване на "Левада", проведено миналия месец, сочи, че руснаците, готови да преизберат руския президент, са повече, отколкото преди година, въпреки спада в доверието към него.

Изследването показва, че 65 процента от руснаците искат Путин да бъде преизбран, което е повече в сравнение с измерените 57 процента при същата анкета през 2015 г.

Държавният център за изследване на общественото мнение този месец му даде доста по-високи стойности, като заяви, че обществената подкрепа за нов мандат на Путин е достигнала най-високото си равнище от четири години.

Първото изследване на "Левада" е от периода 11-14 март и е проведено сред 1600 руснаци в цяла Русия. Второто е от 19-24 февруари, като броят на анкетираните е същият.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?