Довоенния обем на добива на петрол в Ирак може да бъде възстановен през септември

Високопоставени представители на министерството на петролната промишленост на Ирак днес прогнозираха, че довоенния обем на добива на петрол в страната /2,5 млн. барела дневно/ може бъде възстановен към началото на септември.

Преди това трябва да приключат ремонтно - възстановителните работи за отстраняване на причинените от мародери щети, предаде сайтът К2Капитал.

До края на юни обемът на добива на петрол в Ирак се очаква да се увеличи три пъти - до 1,5 млн. барела дневно, което ще помогне за задоволяване на търсенето на енергоносители в страната, заяви назначеният от коалиционните сили за министър на петролната промишленост на Ирак Тамир Абас Гадбан.

Ако разполагаме с цялото необходимо оборудване, към 1 септември нефтодобивът ще достигне 2 - 2,5 млн. барела дневно, добави старшият съветник на министъра Филип Карол. Според него, износът на петрол от страната ще започне веднага, след като бъдат отменени санкциите на ООН.

Според агенция Блумбърг, преди войната в Ирак са се добивали по 2,5 млн. барела петрол дневно, докато по данни на иракското министерство на петролната промишленост, производството е достигало 3 млн. барела дневно, от което една трета е била за износ.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?