Доживотен затвор без замяна за руснака, обвинен в убийството на дете

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) постанови в понеделник доживотен затвор без право на замяна за руснака Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников в началото на 2015 г.

Подсъдимият не се признава за виновен и защитата му настояваше за оправдателна присъда, тъй като нямало нито уличаващи го доказателства, нито дори яснота къде точно е извършено убийството на момчето.

Съдия Атанас Атанасов обаче удовлетвори искането на прокуратурата и наложи максимално тежко наказание на Костин. Той бе донесен в съдебната зала на носилка заради заболяване. От началот на процеса руснакът се оплаква от различни заболявания и обвинява неведнъж съда, че нарушава правата му, като не го пуска да се лекува извън ареста.

Трупът на 5-годишния Никита Плотников бе открит в куфар в язовир Искър край село Долни Пасарел на 20 март 2015 г. Няколко седмици по-рано край Приморско пък изплуваха останките от тялото на майката на детето Ана Леонтиева.

Според обвинението Костин е удушил малкия Никита и след това изхвърлил куфара с тялото му в язовира на 9 февруари 2015 г. Като мотив се сочат сложни финансови взаимоотношения между родителите на момчето и семейството на подсъдимия.

Прокуратурата твърди, че според доказателствата Костин, Ана и детето са отишли в Приморско на 8 февруари 2015 г., като руснакът и Никита се върнали обратно в София привечер същия ден. Разследващите предполагаха, че Герман Костин стои и зад убийството на майката, но обвинение за това така и не му бе повдигнато.

Едно от уличаващите го за убийството на Никита доказателства, посочени от прокуратурата по време на пледоариите по делото в понеделник, бе фактът, че колата на подсъдимия е заснета от пътни камери в района на село Кокаляне на 8 и 9 февруари 2015 г. Наред с това по кърпата, с която е било увито тялото на момчето, са установени ДНК следи от подсъдимия.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?