ДПС напуска комисията по вероизповеданията заради "ксенофобията" на председателя й

ДПС напуска комисията по вероизповеданията заради "ксенофобията" на председателя й

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в декларация от трибуната на Народното събрание, че членовете на Комисията по вероизповеданията и правата на човека от движението подават оставките си.

По думите на Карадайъ, управляващата коалиция е идейно и ценностно базирана на ксенофобията и национализма. Той припомни, че в края на септември ДПС поиска оставката на председателя на комисията Красимир Велчев от ГЕРБ, тъй като насаждал омраза и ксенофобия с изказванията си в дебат около промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Става въпрос за предложения на ДПС за нова категория реабилитирани лица - ранените при мирни протести и тяхното обезщетяване.

“Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, коментира Карадайъ.

По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза. Според него точно тази комисия не може да си го позволи.

Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.

“Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си“, коментира Карадайъ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?