ДПС напуска комисията по вероизповеданията заради "ксенофобията" на председателя й

ДПС напуска комисията по вероизповеданията заради "ксенофобията" на председателя й

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в декларация от трибуната на Народното събрание, че членовете на Комисията по вероизповеданията и правата на човека от движението подават оставките си.

По думите на Карадайъ, управляващата коалиция е идейно и ценностно базирана на ксенофобията и национализма. Той припомни, че в края на септември ДПС поиска оставката на председателя на комисията Красимир Велчев от ГЕРБ, тъй като насаждал омраза и ксенофобия с изказванията си в дебат около промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Става въпрос за предложения на ДПС за нова категория реабилитирани лица - ранените при мирни протести и тяхното обезщетяване.

“Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, коментира Карадайъ.

По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза. Според него точно тази комисия не може да си го позволи.

Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.

“Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си“, коментира Карадайъ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?