ДПС ще иска отделно гласуване на смяната на министрите

ДПС ще иска отделно гласуване на смяната на министрите

Парламентарната група на ДПС ще иска отделно гласуване на предложенията за освобождаване на икономическия министър Трайчо Трайков и на здравния Стефан Константинов, като е възможно да не подкрепи смяната на Трайков. Това заяви пред БНР в неделя зам.-председателят на движението Лютви Местан.

Твърде са различни причините, а и целите за освобождаването им, заяви Местан. За подкрепа въобще не може да се говори, въпросът е дали сме в състояние да подкрепим решенията за освобождаването им, защото ако за Константинов оставката беше очаквана заради провалена лекарствена политика, при Трайков случаят е съвсем различен, обясни той. Според него не бива депутатите автоматично да гласуват освобождаването на министъра, "преди да сме наясно коя от многото причини за освобождаването му е действителната причина".

 

"Самият Борисов каза, че Катар е капката преляла чашата. С какво преди Катар чашата е била запълнена. Не е редно отговорността да се прехвърля върху Трайков, ако той не е отговорен изцяло. Бил на плажа, по-късно разбираме, че май на плажа са се пекли всички. Всички без изключение – всички са се пекли на жежкото катарско слънце, а се оказва, че само един изгаря. Това е всичко друго, не и отговорно управление на страната", коментира зам.-председателят на ДПС.

 

Никой няма нужда от "ритуално поднесени министерски глави", а от по-добро управление, смята Местан. Според него честата смяна на министри е механизъм за пренасяне на отговорността за дефицити върху по-ниските нива на властта, за да стои непокътнат авторитетът на министър-председателя.

 

Според него "избирателите проглеждат" и освобождаването на провалени министри не ги теши и това е основание за притеснение сред управляващите.

 

"Няма съмнение, че четирима здравни министри не са позитив, а лош атестат за премиера, защото, нали знаете, той ги намира къде по кръстовища, къде другаде и той ги назначава", напомни Лютви Местан.

 

Той определи като театър на абсурда твърдението на номинираната за нов здравен министър Десислава Атанасова, че тя е "тежката артилерия на ГЕРБ".

 

След тази претенция започвам да изпитвам страхове и притеснения да не би тази тежка артилерия да бомбардира остатъците от здравеопазване в България, коментира депутатът от ДПС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?