ДПС ще се опита да вкара и четвърти евродепутат, Местан не вижда проблеми за оцеляването на властта

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Движението за права и свободи си поставя за цел отново да вкара поне трима евродепутати на изборите през май, "но може да мисли и за един друг резултат, които ще има характер на качествен пробив – четвърти представител". Това каза лидерът Лютви Местан в петък след заседанието на Централния съвет на партията.

Съзнаваме значението на евровота от гледна точка и на неизбежното вътрешно-политическо измерение, каза той.

"Ако се стигне ситуация, при която се окаже, че ГЕРБ и реформаторите имат повече гласове от БСП и ДПС, ние ще се съгласим, че има промяна на обществените настроения. Но ако това не се случи, ще попитаме тях как и на какво основание ще искат предсрочни избори”, заяви Местан.

Според най-новото проучване на "Алфа рисърч", представено в петък, ако сега има избори, ДПС ще спечели трима евродепутати, а БСП – петима. ГЕРБ биха имали шестима евродепутати, а Реформаторският блок – един. Ако тази тенденция се запази, сегашната управляваща коалиция би обявила победа на евроизборите и продължаване на управлението, въпреки че доверието към правителството е рекордно ниско – 18% и социалната му база вече е стеснена предимно до селата.

Местан каза, че преди няколко месеца оцеляването на правителството е било обвързано с представянето на европейските избори, но вече не очаква подобно развитие.

"Кабинетът „Орешарски” изпълнява програмата си. През тази зима кабинетът не беше обект на нито един социален протест. Това означава, че кабинетът "Орешарски” изпълнява основния си ангажимент наред с укрепването на държавността и съживяването на икономиката да възстанови дискредитираното усещане в българските граждани за социална справедливост”, заяви още Местан.

По думите му ДПС ще направи широка разяснителна кампания за евроизборите, за да се намали максимално броят на недействителните бюлетини, като това може да донесе около 40 000 гласа в полза на партията.

Въпросът за назначаване на зам.-председател на ДПС на мястото на напусналия политиката Христо Бисеров ще бъде решен след изборите, каза Лютви Местан.

На 3 ноември 2013 г. Бисеров напусна изненадващо всички заемани постове в парламента (където беше зам.-председател) и партията, след което стана ясно, че е разследван за финансови злоупотреби заедно със сина си.

Очевидно ДПС не бърза да избира нов зам.-председател. "Засега няма такива очаквания и такава необходимост. Влизаме в сериозна предизборна кампания", коментира Местан.

Той потвърди, че се "срещат "периодически" с почетния председател на партията Ахмед Доган, макар че това не били най-честите му срещи.

"Когато съм го видял, го съобщавам, защото няма защо да се крие. Преди този ЦС нямах среща с него. Формалната власт на Доган е неоспорима. Той не би приел тезата, че отпред има формално ръководство”, добави Местан.

Лидерът на ДПС каза, че не иска да брои в кошницата на властта гласовете за "новата популистка формация в лицето на "България без цензура" (ББЦ)”, но попита Борисов дали ще ги брои ли към себе си, също както и гласовете на "Атака" и НФСБ.

"Ние имаме претенцията, че двете партии, които стоим зад кабинета, се разполагаме в полето на демократичните парии, на системните партии, а не на популистките и крайно радикални играчи", каза Местан

Споделяне

Още от България