Драстично поскъпване на водата в Монтана от септември

Драстично поскъпване на водата в Монтана от септември

Питейната вода в Монтана поскъпва драстично за част от битовите потребители, тъй като ще влезе в сила комплексна цена за доставяне на водата, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти. От 1 септември жителите на града вече ще плащат по 2.721 лв./куб.м. с ДДС, което е повишение от 15 до над 70 процента от сегашните тарифи за различните клиенти, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която в сряда разгледа петгодишните бизнес планове на водните дружества в Монтана и в Пурник.

В момента ВиК-Монтана има три тарифи – 2.364 лв. с ДДС за помпено водоснабдяване, за потребители на смесено водоснабдяване – 1.944 лв./куб.м., а за ползващите гравитачно водоснабдяване – 1.572 лв./куб.м. Последните ще са най-потърпевши от въвеждането на общата цена, тъй като за тях постъпването ще е почти с 1.20 лв. за кубик.

Съгласно бизнес плана на водния оператор до 2021 г. цената на питейната течност за домакинствата ще стане 2.987 лв./куб.м, но това е доста под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия – които са 4.21 лв. за 2017 г. и 4.81 лв. през 2021 г.

За петте следващи години ВиК-Монтана, което обслужва близо 112 хил. души, планира да инвестира в мрежата си 5.8 млн. лв. Повечето от тях – 72 на сто, са предвидени за водоснабдителната мрежа, 10 процента за пречистване на отпадните води, 7 на сто за водомери и едва 4 процента за канализацията.

Изчисленото от регулатора поскъпване на водата в Перник от септември е до 2.17 лв./куб. м. с ДДС. Досегашната цена за бита е 1.96 лв./куб.м с ДДС. Плановете са до 2021 г. плавно цената да се покачва още до 2.32 лв. И тези тарифи да под социално поносимите за перничани, калкулирани на 5.89 лв. за кубик сега и и 6.73 лв. през 2021 г.

ВиК-Перник предвижда да вложи в идните пет години 2.9 млн. лв., от които 73 % за водоснабдяване, 9% в канализация, 19% в пречистване.

Комисията за енергийно и водно регулиране даде 14-дневен срок за възражения и предложения по фиксираните отсега за всяка следваща година до 2021 г. цени на двата водни оператора. Крайното решение за тарифите ще бъде взето на 9 август.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?