ДСБ: Аферата "Гинка" има ресурс да събори властта

Като фарсов кризисен пиар определи "Да, България" наредените проверки на сделката

Христо Иванов и Атанас Атанасов

Аферата със закупуването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ у нас от фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова "има абсолютен ресурс да събори властта"- Това заяви лидерът на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов пред бТВ в понеделник, припомняйки как през февруари 2013 г. протестите заради цените на тока доведоха до оставката на първото правителство на Бойко Борисов..

"Енергоразпределителната система на държавата е част от националната сигурност и от година сделката се точи. Ако българските служби не са проявили интерес, значи някой им е казал да не се занимават с това", добави Атанасов с уточнението, че този някой е премиерът, тъй като той ръководи тези служби.

По думите му има достатъчно данни за това, че има заплаха от пране на пари в тази сделка. Може да има скрити играчи, които ще участват с финансиране и не знаем кои са, посочи лидерът на ДСБ, който беше ръководител в периода 1997-2001 г. на Национална служба "Сигурност", трансформирана в сегашната Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Славчо Върбаков познат на службите заради точене на БТК

Атанасов заяви, че съпругът на Гинка Върбакова – Славчо, е бил познат на службите в страната, заради афера от 1999 г. с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК.

Той обяви категоричното си мнение, че Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица в сделката, нямат управленски опит и нямат достатъчен финансов ресурс за участие в сделката. По-рано през деня обаче от ЧЕЗ защитиха предпочетения от тях кандидат и изразиха мнение, че сделката не може да бъде спряна от българското правителство.

Учудвам се на арогантния непукизъм на премиера, ето вече излиза с идея за балканско Белене, коментира още Атанасов.

Според него е подозрително мълчанието по отношение на банката, която ще участва. Той заяви, че знае, че финансирането ще стане по три канала и само един ще е от банка. "За обществото е важно поведението на правителството, което е длъжно да се грижи на националната сигурност, а тук има неглижиране”, смята Атанасов.

С позиции по сделката за бизнеса на ЧЕЗ в понеделник излязоха още две десни партии – "Да, България" и Единната народна партия.

"Да, България": Фарсови опити за кризисен пиар

Според партията на Христо Иванов сделката носи неприемливо висок риск от увреждане на националните интереси в енергетиката, икономиката и сигурността. Тя призова президента да свика Консултативният съвет за национална сигурност за налагане на координиран политически и институционален курс към убеждаване на правителството на Чехия да спре сделката и процедурата да се рестартира при ясно условия, отчитащи българските икономически интереси и сигурност,

"Да, България" допълва, че "в рамките на разигралите се в последните дни фарсови опити за кризисен пиар около сделката с ЧЕЗ, стана пределно ясно, че тя представлява пореден пример за маскиране на скандален или дори откровено незаконен краен приобретател зад сламен човек".

"По всичките си параметри сделката с г-жа Гинка Върбакова се нарежда в  дълга поредица подобни придобивания и схеми за заобикаляне на императивни норми на законодателството и приличието", допълва се в позицията на партията и се припомня продажбата на Общинска банка на регистрирана в Лихтенщайн компания, собствеността на "Юлен" и др.

Министерската оставка – измиване на ръцете

Коментира се още оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която се определя като "измиване на ръцете" с цел да се избегне замесването на премиера пряко в скандала.

"Пълното разкриване на това кои реално са крайните икономически и политически бенефициенти на тази схема, как се финансира тя и пр., би било важно за изчистването на българския обществен и стопански живот от мафиотизацията, но не е необходимо, за да видим очевидното: тази сделка има всички външни белези на поредния гешефт, насочен към прикриване на поредния атентат спрямо публичните ни интереси. Това, само по себе си, е достатъчно основание за българската държава да си постави за цел да предотврати тази сделка", посочва се още в изявлението.

В него се отбелязва, че последиците от сделката са лична отговорност на Бойко Борисов, а наредените от него проверки на "Инерком" от ДАНС, НАП, КЕВР и КФН са очевиден опит да се спаси сделката чрез отклоняване на фокуса на надигащия се публичен скандал и едновременно да се замаже обстоятелството, че тези ведомства вече месеци са стояли пасивни в този казус.

Партията отчита, че предотвратяването на финализирането на сделката е сложен дипломатически и регулаторен казус, но трябва да се положат всички усилия в тази посока.

Все по-често държавата става "Гинка"

Множество стават прецедентите, в които самата държава влиза в ролята на "Гинка”, заявяват от "Да, България" и дава за пример "рейдърство в оръжейния сектор", приемането на извънредно законодателство като т.нар. Закон за вторично разграбване на КТБ на Пеевски, Цонев и Хамид. "Все в тази поредица се вписват и казуси като избора на генерален директор на БНТ, който веднага след това инсталира реалния пълномощник на статуквото в национален ефир. Въоръжени с извънредни репресивни пълномощия, високопоставени Гинки се разправят пред очите ни с издателите на буквално всички значими опозиционни медии, с цел да няма кой да пита, например, какво стана с множеството разследвания в енергетиката, шумно започнати и тихо заметени под килима от същите Гинки в прокуратурата", пише в позицията.

Други предложения в нея са да се публикуват протоколите от срещата на Борисов с чешкия премиер Бабиш и създаване на нарочна парламентарна комисия по казуса със сделката за ЧЕЗ. Отбелязва се и колко е важно кой ще наследи Петкова на поста в момент, в който се изработва новата енергийна стратегия на страната.

"Този казус е пореден пример за това, че в България има цялостен и дългогодишно налаган модел на мафиотизация на управлението, който достигна своята кулминация в дейността на двете вероятно най-успешни Гинки на завладяната ни държава – дуото Борисов-Пеевски. Този модел води до конкретни щети за икономиката на страната, благосъстоянието на всеки български гражданин и подрива самите основи на държавността, гражданските свободи и националния суверенитет", смятат още в "Да, България"

"В крайна сметка, докато обществото ни не успее да смени това управление (и номиналната му опозиция) с реална демократична управленска алтернатива, моделът на завладяване на държавата от Гинките няма да може да бъде елиминиран. В този смисъл, това е поредният казус, който ни дава повод да потвърдим позицията си за нужда от формиране на силен съюз от про-демократичните и анти-корупцционни политически сили за предизвикване на предсрочни избори и рестарт на държавността в България", посочва политическата сила.

ЕНП: Ненадейната идея на Борисов за "Белене" обяснява оттеглянето на Петкова

Единната  народна партия (ЕНП) излезе с позиция, в която се казва, че "не можем да приемем, че премиерът Бойко Борисов тепърва научава за сделката с ЧЕЗ и няма подробности за казус, засягащ националната сигурност на България".

"В противен случай са необходими спешни оставки в тези служби и търсене на отговорност за престъпно бездействие. Със същата скорост министър-председателят трябваше да е информиран за евентуални обвързаности на всеки свой министър и ако има такива, да го освободи веднага, а не при сключване на сделката. Ако няма такива, да обясни защо го освобождава. ГЕРБ са доказали, че бранят някои от хората си дори при подадена оставка", посочват от ЕНП.

Според партията, оставката на Теменужка Петкова е била необяснима до днес, когато на премиера "ненадейно му хрумна идеята“ за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене“ на стойност 20 млрд. лева".

"С този ход третото правителство на Борисов се изправя срещу решение на първото правителство на Борисов и изхвърля от редиците си човекът, ръководил проверката на Агенцията за държавен финансов контрол, която установи милиони злоупотреби в проекта АЕЦ "Белене“. Единна народна партия не е адвокат на нито един министър на ГЕРБ, но защитава истината, а не задкулисието и парите на българските граждани", заявяват от ЕНП и призовават Борисов да даде публичен отговор на повдигнатите от тях въпроси.

Споделяне

Още от България