ДСБ: Екомрежата се превърна в схема за корупция

Правителството да гарантира пълен политически и граждански контрол върху действието на НАТУРА 2000 и да компенсира по пазарни цени собствениците, в случай на ограничение на ползването на земите. Това се посочва в изявление на Парламентарната група на ДСБ относно напрежението около екомрежата.

Партията иска защитените зони да се утвърдят в обхват, отговарящ на европейски признати научни критерии, като преди това проведе широка разяснителна кампания. Кабинетът не трябва да допуска изключване на територии заради партийни пристрастия, посочват от ДСБ.

Тъмносините изразяват тревога, че стартът на НАТУРА 2000, съвпадащ с пълноправното членство на България в ЕС, е опорочен. Вместо природозащитна програма, НАТУРА 2000 се превърна в корупционна схема, облагодетелстваща тройната коалиция, пише в изявлението.

Липсва отговор защо от мрежата са изключени значими природни феномени по Черноморието и в Родопите, защо горите на Симеон Сакскобургготски и "Супер Боровец" не подлежат на защита, защо се намали два пъти първоначално обявената територия на мрежата след скритото застъпничество на лидери, депутати и министри от мнозинството, посочват от ДСБ.

Партията подкрепи протеста срещу непрозрачните и задкулисни действия на правителството при определяне на териториите за НАТУРА 2000.

Споделяне

Още от България