ДСБ настоява за арест и на Никола Филчев

ДСБ настоява за арест и на Никола Филчев

Бившият главен прокурор Никола Филчев трябва да бъде арестуван и разследван, заяви лидерът на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов след заседание на националното партийно ръководство в понеделник. Той обяви, че арестуваният при операция "Октопод" Алексей Петров е бил "инсталиран" като секретен сътрудник на службите по предложение именно на Филчев. Това е станало през есента на 2000 година.

Атанасов каза още, че тогава като шеф на Национална служба "Сигурност" не е имал думата за внедряването на Петров. "Дали съм възразил или не – той беше назначен", обясни бившият шеф на контраразузнаването. Според него настоящият главен прокурор Борис Велчев е длъжник на обществото за потулването на истината за наследството на Филчев. По-късно през деня от държавното обвинение изтече неофициално, че Филчев ще бъде разпитан за взоимоотношенията си с Алексей Петров.

Какво каза Никола Филчев

Г-н Филчев, г-н Атанасов призова да ви арестуват...

С г-н Атанасов...не сме на един кантар да коментирам нещата. Той обикаля от сутрин до вечер телевизиите и туй му е работата човека, да се явява по телевизиите, да дава тънки анализи, но аз не се съпоставям с него, някак си, не ща да събеседвам, така че, оставете, да оставим г-н Атанасов.

Добре, кажете ни тогава какво се случи с разработката "Бизнесмени"? Защо е била скрита във военна прокуратура?

Първи път чувам за такава разработка.

За първи чувате?

Да, да.

Още

След като преди четири години изтече мандатът му на главен прокурор, Филчев бе изпратен от правителството на Станишев и президента Първанов за посланик в Казахстан. Филчев вече приключи с дипломатическата кариера и в момента преподава право в УНСС, където водеше лекции и арестуваният бивш съветник в ДАНС, бивша барета и осветен секретен сътрудник на службите Алексей Петров.

Алексей Петров и бившият шеф на команодсите Филко Славов бяха сред най-близкото обкръжение на Филчев и се твърди, че чрез тях бившият главен прокурор е реализирал не е една и две наказателни акции срещу свои противници, включително и убийства.

След операция "Октопод" миналата седмица, главният прокурор Борис Велчев каза, че Алексей Петров, обвинен като лидер на престъпна група за изнудване, пране на пари и др., ще бъде разследван и за убийството на бившия военен прокурор Николай Колев. Вдовицата на Колев - Нанка Колева – от години обвинява Филчев за смъртта на съпруга си. През ноември м.г., след като спечели дело срещу България в Страсбург, Колева каза, че главният прокурор Велчев ѝ се обадил да ѝ съобщи, че делото за убийството на съпруга ѝ е възобновено.

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов намекна, че със съдействието на Никола Филчев е била прикривана разработка "Бизнесмените", насочена срещу Алексей Петров.

В нея имало данни, че акционери в бившето застрахователно дружество "Спартак" са били притискани от Алексей Петров да прехвърлят дяловете си на него при пререгистрация на дружеството като "Левски-Спартак". Към разработката имало и приложена жалба на бизнесмен. Малко след нейното отваряне пред дома на жалбоподателя избухва бомба. Това се случва през 2001 година.

Mediapool научи, че прокуратурата е образувала дело по разработката "Бизнесмени" на МВР . Веднага след това, обаче, то е било иззето от военна прокуратура, където е престояло десет години и в крайна сметка е потулено.

Филчев: Цветанов "нещо се е объркал"

"За първи път чувам за такава разработка", коментира Никола Филчев в понеделник пред репортер на Mediapool. Според него Цветанов "нещо се е объркал".

Филчев не пожела да говори и за отношенията си с Алексей Петров, нито пък да коментира думите на Атанас Атанасов.

"Е, ...не сме на един кантар да коментирам нещата...Той обикаля от сутрин до вечер телевизиите и туй му е работата човека, да се явява по телевизиите, да дава тънки анализи, но аз не се съпоставям с него, някак си, не ща да събеседвам, така че, оставете, да оставим г-н Атанасов", каза бившият главен прокурор пред Mediapool.

Разплитал се възелът между мафията и държавата

ДСБ приветстваха последните действия на МВР. Зам.-председателят на партията Даниел Митов заяви, че има връзка между размразяването на европейското финансиране и полицейските акции. "Започва да се разплита възелът между мафията и държавата. Това обаче не е последното", коментира той.

От партията обаче настояха да продължи разплитането на връзките между престъпните структури и институциите. Атанасов каза, че е ясно кой е "осветил" Алексей Петров като секретен сътрудник, което е "станало повод за назначаването му на официална позиция" в ДАНС. Бившият вътрешен министър Румен Петков бе съден и впоследствие оправдан за публичното разкриване на тази информация.

"Неслучайно БСП и другите управляващи направиха всичко възможно да саботират парламентарния контрол върху ДАНС. Агенцията се бе превърнала в силова групировка, която рекетира бизнеса", каза Атанасов.

Според него управляващите са изправени "пред много сериозно предизвикателство" при осъществяването на акция "Октопод". "Те трябва да са наясно какво правят и че е необходимо да разполагат с достатъчно доказателства", заяви още бившият шеф на НСС.

От ДСБ заявиха още, че по време на процеса изпълнителната власт, прокуратурата и адвокатите на задържаните трябва да се въздържат от опити за оказване на натиск върху съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?