ДСБ подготви пет законопроекта за реформа в здравеопазването

ДСБ обявиха във вторник, че още през тази седмица ще внесат в Народното събрание (НС) пет нови законопроекта, които имат за цел да завършат реформа в здравеопазването. По думите на лидера на партията Иван Костов това е “предизвикателство” към управляващите. Той визира думите на премиера Сергей Станишев по време на парламентарния дебат около последния вот на недоверие към кабинета за кризата в здравеопазването.

Тогава министър-председателят заяви, че опозицията не предлага алтернативи.

ДСБ предлагат промени в Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, Закона за храните и Закона за лечебните заведения. В парламента към момента отлежават проекти за Закон за пациента и Закон за приватизация на лечебните заведения.

Поправките целят болниците и поликлиниките да бъдат освободени от 20 процента ДДС, които плащат за закупените от тях лекарства; да се въведе граждански контрол върху работата на Здравната каса; да се подобри достъпа до здравеопазване за децата и пенсионери и да създаде конкуренция между болниците. От партията предлагат още да се премахне забраната за приватизация на болничните заведения.

По думите на Костов предлаганото увеличение на разходите ще се компенсира основно с отпадането на ДДС за болниците и с увеличаването на бюджетната субсидия за лечение на деца и пенсионери.

“Болниците не са краен потребител, но плащат ДДС като краен потребител. В крайна сметка от парите, които всички ние отделяме за здравеопазване, 20 процента се връщат отново в бюджета. Ако това отпадне, с 20 процента ще се увеличи възможността на болниците да предоставят услуги”, заяви Стойчо Кацаров.

Иван Костов добави, че след внасянето на законопроектите, в комисиите на Народното събрание ще бъде търсена подкрепа от всички политически сили.

“Един вид, предизвикваме коалицията да излезе с подобни предложения. Нали казват, че те управлявали без алтернатива. Това е алтернативата. Да видим сега управлението. То е по някакъв начин е предизвикано”, допълни Костов.

Споделяне

Още от България