ДСБ поиска от премиера отговори за образователната криза

Демократи за силна България (ДСБ) предупреждаваме, че победата на тристранната коалиция над стачкуващите учители ще бъде за сметка на децата. Това заяви лидерът на партията Иван Костов във вторник. През втория ден от ефективните стачни действия на повечето български учители от ДСБ обявиха, че ще предложат в сряда да се проведе парламентарно изслушване на премиера Сергей Станишев за кризата в образованието.

ДСБ пита министър-председателя защо правителството не е изпълнило поетия ангажимент за увеличаване дела на разходите за образование на 5% от БВП, за което има пълна обществена подкрепа.

В случай, че мнозинството призове Станишев за изслушванеq той ще трябва да отговори и защо средната заплата на българския учител е 320 лева вместо обещаните 484 лева, каквото е средното възнаграждение в обществения сектор. Другият въпрос е свързан с дела на разходи спрямо БВП, предвиждан от кабинета за просвета през следващата година и ще позволят ли средствата за изпълнение на поетите ангажименти, за да се решат учителските проблеми.

Костов отбеляза, че правителството не може да черпи основания от собствената си некомпетентност и да укорява учителите за неосъществените реформи. „Министерският съвет трябва да плати цената за своята безпомощност, а не да кара учителите да я плащат със собствената си мизерия”, смятат ДСБ и отбелязват, че ниското заплащане спира модернизирането на българското училище. „За нас е очевидно, че щом не може по друг начин, трябва да се повишат заплатите, за да се направят реформите в образованието”.

В 10-те ангажимента на левицата за социално-отговорно управление Станишев обеща, че разходите за образование още през 2006 г. ще са пет на сто от БВП, а в бюджета за 2007 г. те са едва 4.2%, което е с 500 млн. по-малко от обещаните, припомниха от ДСБ. Тези 500 млн. лв. са точно колкото исканията на учителите, отбеляза Костов.

Освен това ДСБ помнят и заявката на социалистическата партия, че заплащането на българския учител няма да бъде по-ниско от средната заплата в обществения сектор.

Парламентарното мнозинство миналата седмица скри от дебат в парламента вецепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев, а преди това и Станишев. Според Костов соцлидерът и министър-председател трябва да продължи „диалога със самия себе си”, тъй като въпросите на ДСБ са свързани с конкретните обещания на Станишев от преди да вземе властта. „Ние не го питаме нещо, което сме си измислили, а нещо, което той е обещал. Той е поел ангажименти, да дойде и да каже”, призова Костов.

Твърдението на управляващите, че за да се компенсират учителите, трябва да се вземат средства от други сектори,  Костов определи като тактика „разделяй и владей – насъскване на обществени слоеве от сферата на обществените услуги срещу стачкуващите”. По думите на лидера на ДСБ това е подло и  недостойно поведение за един министър-председател. Правителството не може да черпи основания от собствената си нерешителност и неспособност да осъществи модернизацията и реформите в българското училище, ако това бе станало нямаше да има подобни обяснения, заключи той.  

Според ДСБ заявката на президента за посредничество в решаването на учителските проблеми е нелепа и несръчна, тъй като Първанов е казал, че ще съдейства между двете страни само, ако те дойдат без предварителни услови. Първо и двете страни са си поставили условията, второ - това е абсурдно по отношение на учителите, смятат ДСБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?