Дума, свързана с президентските избори и дълга 51 букви, е дума на годината в Австрия

Новоизбраният австрийски президент Александер ван дер Белен

Дума от 51 букви, свързана с австрийските президентски избори, беше обявена за думата на 2016 г. в Австрия, предаде Франс прес.

Става дума за трудно произносим неологизъм, който на латиница изглежда ето така: Bundesprаsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung.

Буквалният превод на думата е: Отлагане на повторението на втория тур на президентските избори.

Университетът в град Грац организира редовното си годишно допитване за дума на годината и именно този дълъг неологизъм победи с 10 000 гласа.

На Австрия ѝ бяха необходими 350 дни, за да избере президент. През пролетта се проведоха избори в два тура. Интервалът между тях беше от един месец. С малка преднина победи независимият кандидат Александер ван дер Белен. Но Партията на свободата, на останалия на второ място Норберт Хофер, обжалва и Конституционният съд обяви повторение на втория тур заради процедурни нарушения. Насрочена беше нова дата в началото на октомври. Но заради дефектно лепило бюлетините, пристигащи по пощата, се получиха в отворени пликове. Беше решено ново отлагане и така се стигна до вот на 4 декември, на който Ван дер Белен пак надделя.

Именно през октомври след отлагането на повторението на втория тур се появи неологизмът, спечелил гласуването за дума на годината в Австрия.

Според журито на конкурса дължината на думата победител по ирония на съдбата символизира и продължителността на президентските избори в Австрия, определени от някои анализатори като президентски маратон.

Споделяне

Още от Европа