Дунав мост ІІ влиза в експлоатация за Деня на Европа

Все още незавършеният Дунав мост ІІ, сн. БГНЕС

Дунав мост ІІ при Видин - Калафат ще бъде открит на Деня на Европа - 9 май, съобщи в сряда премиерът Бойко Борисов, който заедно с транспортния министър Ивайло Москвоски провери хода на строителните работи на съоръжението. Предстоят разговори с еврокомисаря

Йоханес Хаан и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за да потвърдят датата на откриването на обекта, заяви Борисов.

 

Проектът бил готов на 98% и съгласно работната програма на изпълнителя ФСС строежът на на моста да приключи през април, “което означава, че можем да очакваме през май да пуснем съоръжението в експлоатация”, каза от своя страна транспортният министър.

 

Той обаче остави вратичка, обяснявайки, че за да се спазят тези срокове метеорологичните условия трябва да позволяват приключване на довършителните дейности по моста и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

 

Дейностите по строежа на Дунав мост ІІ са разделени в два договора – изграждане на мостовото съоръжение и на прилежащата инфраструктура към него. През 2013 г. предстои да бъде завършено полагането на жп линията и на пътната настилка върху моста; да се довърши работата по електрификацията на линията; да се свържат инсталациите и др. Дейностите по изграждане на прилежащата инфраструктурата приключиха миналата година и обектите вече имат издаден акт 15, припомнят от транспортното ведомство.

 

Московски отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия. “Автомагистрала “Люлин” повече от две години поема трафика от и за София, жп линията от Пловдив до Димитровград е пусната в експлоатация и позволява скорости от 160 км/ч. През пролетта и Дунав мост ІІ, който е последният проект, който трябваше да бъде завършен по предприсъединителната програма, ще бъде открит”, заяви министърът.

 

Преди огледа на Дунав мост ІІ премиерът, придружен и от министрите на културата Вежди Рашидов и на здравеопазването Десислава Атанасова, откри реновираната сграда на музей "Кръстата казарма“ във Видин. Тя не е ремонтирана от 1965 г., но сега това е направено с над 1.5 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие".

 

Местната болница “Света Петка“ пък се сдоби с нов компютърен томограф, и друга медицинска апаратура, закупена с над 1 млн. лв. от здравното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?