Два онкодиспансера хванати в нарушения с лекарства

Директорите на два онкодиспансера ще бъдат наказани заради нарушения с лекарства за раково болни пациенти, съобщи в понеделник министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски пред журналисти в отговор на въпрос за липсата на медикаменти за лечение на онкологични заболявания.

При проверките на четири районни центъра е установено, че в два от онкодиспансерите няма номера на лекарствата, медикаментите не са завеждани правилно, едновременно хем са залежавали лекарства от две години, хем не са раздавани на нуждаещите се, е констатирала проверката на Министерството на здравеопазването.

За съжаление не мога да уволня двамата директори на диспансерите, защото те не са подчинени на МЗ, коментира Гайдарски. Той отказа да съобщи в кои градове са диспансерите.

Предстоят проверки и в другите центрове за раково болни. Ако нарушенията в диспансерите с лекарствата продължат, МЗ няма да им предоставя медикаменти и те ще се самозакрият, обясни министър Гайдарски. Той обаче изрази увереността си, че ще се намери начин лекарствата да стигат до онкоболните пациенти.

Още 4,1 млн. лв. ще даде здравното ведомство за допълнителна доставка на няколко медикамента за лечение на онкологични заболявания, съобщи министър Гайдарски.

Споделяне

Още от България