Двама българи спечелиха Нобелови награди за студенти

Двама български студенти бяха наградени от Шведското посолство в България с мини Нобеловите награди за 2006 година за постижения в областта на физиката. Наградите се присъждат от Швеция на студенти от целия свят, които са показали големи успехи в конкретна област от науката.

Това е и най-високото международно отличие за студентски научни постижения.

Първият от наградените е Петко Иванов. Той е IV курс в Техническия университет - София в специалност “Компютърни системи и технологии”. Освен мини Нобеловата награда Иванов е спечелил и републиканската студентска олимпиада по физика с максимален резултат от 100 точки. Въпреки студентския си статут в България, той е преподавал приложна физика в университети в Германия.

Втората студентска Нобелова награда спечели Иво Недялков. Той е студент III-ти курс в специалност “Индустриално инженерство” също в Техническия университет и паралелно с това II-и курс специалност “Физика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Кандидатурата за наградата му е издигната от Техническия университет.

Недялков е специализирал в областта “Физика на полета”.

Заради постиженията си в областта на науката, те са предложени от общински съветници Георги Белчев (ССД) и Вили Лилков (ДСБ) за награждаване с почетния знак на София.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?