Двама еврокомисари напускат, за да станат евродепутати

Корина Крецу, сн. БГНЕС

Еврокомисарите Андрус Ансип и Корина Крецу заседаваха за последен път със своите колеги, съобщи говорител на Европейската комисия. Двамата комисари са избрали да продължат като евродепутати, след като са спечелили изборите преди месец, съобщи БТА.

Естонецът Ансип бе един от зам.-председателите на ЕК и отговораше за единния цифров пазар. Румънката Крецу бе комисар за регионалната политика.

В отговор на въпрос днес говорителят отбеляза, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер открито е настоял държавите, чиито комисари се оттеглят сега, да не изпращат техни заместници. Това предложение е било внесено в Европейския съвет.

По думите на говорителя не е необходимо оттеглилите се комисари да бъдат замествани, защото ЕК вече е изчерпала законотворческата си работа до края на октомври, а и това би довело до допълнителни разходи от около един милион евро за заместник за четири месеца.

Еврокомисарите, които желаят да заемат местата си в Европейския парламент, трябва да изразят волята си писмено до 2 юли.  

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?