Двама починали, 43-ма ранени в резултат на земетресението в Истанбул

Двама починали, 43-ма ранени в резултат на земетресението в Истанбул

Турски медии съобщиха, че двама души са починали и 43-а са ранени при вчерашното земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер (според обсерваторията Кандилли трусът е бил с магнитуд 6), което разлюля мегаполиса Истанбул, предава БТА.

Жертвите са починали от сърдечен удар, а пострадалите са леко ранени докато бягали, за да се спасят.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи за 8 ранени.

От обсерваторията Кандилли съобщиха, че земетресението е било с епицентър в Мраморно море на 14 километра дълбочина, край град Силиври, който е на 75 километра от Истанбул. Директорът на обсерваторията предупреди за очаквани вторични трусове, затова гражданите не трябва да влизат в повредените сгради.

Трусът, който продължи около 15 секунди, разлюля много силно сградите в Истанбул. Хиляди хора се втурнаха на улицата, изпразниха се учреждения и молове.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи, че са били повредени много стари сгради, главно по морското крайбрежие.

Евакуирани са болница, шестетажен блок и обществена сграда. В районите Авджълар и Силиври са се срутили две минарета на джамии.

Според Кандилли, след първия трус са последвали 28 вторични трусове с интензитет до 3.5 по Рихтер.

Помощникът на Ердоган - Фуад Октай, на пресконференция посочи, че няма нужда от прекъсване на учебните занятия и петък ще бъде учебен ден.

Населението от редица квартали на града прекара нощта на открито.

Кметът на Истанбулската голяма община Екрем Имамоглу посочи, че се осигуряват храна и необходимите консумативи за гражданите, които са навън. Екипи на гражданска защита също са осигурени, разпратени са и извън града.

Имамоглу каза, че действията след труса са сериозно свидетелство дали мегаполисът е подготвен да посрещне по-голямо земетресение, за каквото учените бият тревога в последно време.

На журналистически въпрос има ли опасност от нови трусове в Истанбул, Имамоглу каза, че "не може да се каже, че има, но не може да се отрече, че съществува такава опасност, както преди два дни, така и сега. Важното е сградите да са здрави "

Според Имамоглу, не достигат т.н. открити места за събиране на хората,които да са съоръжени с походни кухни, вещи от първа необходимост. В мегаполиса са оборудвани около 800 такива съоръжения, но те би трябвало да бъдат най-малко две хиляди, посочи той.

Кметът на населения компактно с български изселници квартал Авджълар, който най-много бе пострадал при земетресението от 1999 г, каза, че превантивните мерки не са достатъчни.
Рискови сгради, липса на съзнателност и отговорност сред гражданите, липса на координация между институциите и гражданите са основните недостатъци, които спешно трябва да се преодолеят, каза кметът.

Споделяне

Още от Свят