Двама жители на Катуница осъдени на пробация заради счупена кола на Рашкови

Асеновградският районен съд одобри в понеделник споразумение между прокуратурата и двама жители на пловдивското село Катуница, обвинени, че умишлено са нанесли щети на една от колите на ромската фамилия Рашкови по време на безредиците в селото през есента м. г.

На 35-годишния Васил Найденов е наказан с пробация от шест месеца, а Веселин Начев на 20 години – с пробация от една година. Наказанието е съобразено с вида на престъплението и с характеристичните данни за обвиняемите, уточняват от съда.

От фамилията на ромския бос Кирил Рашко, известен като Цар Киро, нямат никакви имуществени претенции към двамата осъдени.

"Ако се съберат достатъчно доказателства и за други лица, които са участвали в събитията през септември в Катуница, на които всички ние бяхме свидетели, то със сигурност те всички ще бъдат привлечени като обвиняеми и ще им се търси наказателна отговорност. Водят се дела, на този етап няма други обвиняеми", кометира след края на делото наблюдаващият прокурор Димитър Манов.

По време на безредиците в пловдивското село, предизвикани от смъртта на две местни момчета, полицията умишлено позволи на няколко футболни агитки да трошат и палят имоти на ромското семейство. По-късно главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че това е била тактика за недопускането на жертви.

Споделяне

Още от България